Το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, επιβεβαίωσαν κατά την χθεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2024.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη.
Aξίζει να σημειωθεί πως η ελλαδική πλευρά απέφυγε να προβεί σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κάτι που-όπως εκτιμούν ελλαδικά ΜΜΕ-, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, παρά τις αγαθές προθέσεις που διατυπώνει στην επίσημη ανακοίνωσή της η κυπριακή πλευρά.
Όπως εκτιμούν περαιτέρω τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα, τις επόμενες μέρες θα φανεί πώς διαμορφώνεται πραγματικά το τοπίο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τα ορόσημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι πιεστικά και οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν επίσης σημαντικές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσδίδουν στην τελευταία παράγραφο στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που αναφέρεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τρίτα μέρη σε σχέση με το μεγάλο project του καλωδίου.
Παύλος Μαρινάκης: Το οικονομικό σκέλος το ζήτημα
Μιλώντας πάντως κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε-ερωτηθείς σχετικά με την συνάντηση και την συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και κυρίως για την Κύπρο. «Επιθυμεί η Κυβέρνηση την ευτυχή κατάληξη αυτών των συζητήσεων, πολύ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και για αυτό και γίνονται όλες αυτές οι συσκέψεις.
Μπορώ να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι, προσέχοντας τι λέμε, ότι θα υπάρξει θετική έκβαση ως προς το οικονομικό σκέλος, γιατί αυτό είναι το ζήτημα.
Αυτή είναι η διάσταση η οποία συζητείται, του συγκεκριμένου έργου και θα έχουμε θετικά νέα σύντομα, αλλά ας περιμένουμε, γιατί είναι εν εξελίξει αυτές οι συζητήσεις, που το ξαναλέω, δεν έχουν καμία σχέση με γεωπολιτικής φύσεως ζητήματα όλα αυτά τα οποία έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί. Είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης
Η συμφωνία
Στην πράξη η συμφωνία των δυο ηγετών αφορά τα τρία γνωστά σημεία που βρίσκονταν στο τραπέζι, δηλαδή την ανάκτηση του εσόδου από τον ΑΔΜΗΕ, την παράταση της εγγυημένης απόδοσης και τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου.
Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν, σήμερα η ΡΑΕΚ πρόκειται να εγκρίνει τις σχετικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που αφορούν:
Στην ίδια συνεδρίαση όπου θα εγκριθούν οι ρυθμιστικές αλλαγές επί των οικονομικών εκκρεμοτήτων, μπορεί να τροποποιηθεί και η απόφαση για ισόποσο επιμερισμό 50%-50% της γεωπολιτικής ευθύνης ως προς την ανάκτηση από το φορέα υλοποίησης των δαπανών από ενδεχόμενή εμπλοκή του έργου, για λόγους ανωτέρας βίας.
Η ελληνική πλευρά θέλει να προλάβει τους χρόνους, καθώς αύριο 20 Σεπτεμβρίου εκπνέει νέα προθεσμία από τη γαλλική κατασκευάστρια του καλωδίου Nexans.
Στην Αθήνα αναμένουν τις σημερινές αποφάσεις της ΡΑΕΚ, ώστε αμέσως μετά να πέσουν και οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία, που θα προβλέπει ότι η Λευκωσία έχει αναλάβει τη πολιτική δέσμευση για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής προεδρίας, η συμμετοχή αυτή «θα γίνει το συντομότερο δυνατόν και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη».
Aν και κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για την σημερινή έκβαση της υπόθεσης, μετά και τη συμφωνία των δύο ηγετών, εντούτοις δεν κρύβουν και ότι περιμένουν να δουν τη τελική διατύπωση στις ρυθμιστικές αποφάσεις που αναμένεται να εκδώσει αύριο η ΡΑΕΚ.
Δεν υπάρχει ενημέρωση κατά πόσο η θα εγκριθεί τελικά ή όχι το αίτημα της κυπριακής πλευράς να επιμερίζεται 50%-50% στους καταναλωτές των δύο χωρών το πρόσθετο κόστος πέραν του 1.94 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβασή του.
.