Economy
Καμπανάκι Bundesbank για την γερμανική οικονομία
Επικαλείται την βαθιά βιομηχανική ύφεση, τις υποτονικές επενδύσεις και την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών
Καμπανάκι Bundesbank για την γερμανική οικονομία

Για την πιθανότητα η γερμανική οικονομία να συρρικνωθεί και πάλι το τρέχον τρίμηνο, προειδοποιεί η Bundesbank στην μηνιαία οικονομική έκθεση της. Η κεντρική τράπεζα επικαλείται την βαθιά βιομηχανική ύφεση, τις υποτονικές επενδύσεις και την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει καταγράψει αρνητική ανάπτυξη τα δύο από τα τρία τελευταία τρίμηνα, επιβαρύνοντας την ευρύτερη περιοχή, καθώς ο τεράστιος βιομηχανικός της τομέας παλεύει με την χαμηλή ζήτηση για εξαγωγές και το υψηλό ενεργειακό κόστος.

«Η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη ή θα μειωθεί και πάλι το τρίτο τρίμηνο» επισημαίνει η κεντρική τράπεζα. «Ωστόσο, μια ύφεση με την έννοια μιας σημαντικής, ευρείας βάσης και μακροχρόνιας μείωσης της οικονομικής παραγωγής δεν αναμένεται προς το παρόν».

Υποτονική κατανάλωση

Η Bundesbank αναμένει η ιδιωτική κατανάλωση να παραμείνει υποτονική προς το παρόν, γεγονός που αποτελεί γρίφο για ορισμένους οικονομολόγους, δεδομένου ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται πλέον και τα νοικοκυριά έχουν αυξήσει το ύψος των καταθέσεων τους.

Η αύξηση της αγοραστικής δύναμης θα πρέπει να αντανακλάται στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά η Bundesbank αναμένει ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να συγκρατούν τις δαπάνες τους.

Οι προοπτικές για τη βιομηχανική παραγωγή είναι επίσης πιθανό να εξασθενήσουν αυτό το τρίμηνο, με τα βραχυπρόθεσμα σχέδια παραγωγής και τις εξαγωγικές προσδοκίες να επιδεινώνονται, παρά τις όποιες δειλές ενδείξεις ανάκαμψης των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό.

Τι ανησυχεί την Bundesbank  στην αγορά εργασίας

Η αγορά εργασίας θα συνεχίσει, ωστόσο, να αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα για την οικονομία. Η συνολική απασχόληση παραμένει υψηλή, οι μισθοί αυξάνονται και οι προοπτικές της αγοράς εργασίας είναι σταθερές.

Ωστόσο, η Bundesbank σημείωσε επίσης ορισμένα ανησυχητικά σημάδια. Η έλλειψη οικονομικής ανάκαμψης επιβαρύνει τα σχέδια των επιχειρήσεων για την απασχόληση σε ορισμένους τομείς και στη μεταποίηση, οι μεγαλύτερες απολύσεις αποτρέπονται με τη μεγαλύτερη χρήση του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης που επιτρέπει στους εργοδότες να μειώσουν τις ώρες εργασίας, αντί να απολύσουν τους εργαζομένους.