Economy
ΟΟΣΑ: Εξακολουθεί να βλέπει δέσμευση 100% για τον παγκόσμιο φόρο
«Υπάρχει 100% δέσμευση μεταξύ των μελών να το πετύχουν», δήλωσε η διευθύντρια φορολογικών θεμάτων του ΟΟΣΑ
ΟΟΣΑ: Εξακολουθεί να βλέπει δέσμευση 100% για τον παγκόσμιο φόρο

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εξακολουθεί να βλέπει πλήρη δέσμευση από τις χώρες που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν ένα παγκόσμιο φορολογικό σύμφωνο για τις πολύ κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες, δήλωσε ο επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας του, μετά από μήνες καθυστερήσεων και δισταγμών από ορισμένες μεγάλες χώρες.

Αξιωματούχοι από σχεδόν 130 χώρες και δικαιοδοσίες έχασαν μια προθεσμία στα μέσα του έτους για να οριστικοποιήσουν τους όρους μιας διεθνούς συνθήκης που ανακατανέμει τα φορολογικά δικαιώματα διασυνοριακά κυρίως στις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες των ΗΠΑ, αφήνοντας το μέλλον της σε εκκρεμότητα, όπως αναφέρει το Reuters.

Το σύμφωνο, το πρώτο από τους δύο πυλώνες μιας διασυνοριακής αναθεώρησης της φορολογίας των εταιρειών που συμφωνήθηκε το 2021, αποσκοπεί στην αντικατάσταση των μονομερών φόρων στις ψηφιακές υπηρεσίες με νέους κανόνες για τον καταμερισμό των φορολογικών δικαιωμάτων σε εταιρείες όπως η Alphabet, η Amazon.com και η Apple.

«Υπάρχει 100% δέσμευση μεταξύ των μελών να το πετύχουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους η διευθύντρια φορολογικών θεμάτων του ΟΟΣΑ, Μάναλ Κόργουιν.

«Το αίσθημα επείγοντος είναι υψηλό και σίγουρα το να πετύχουμε κάτι πριν από το τέλος του έτους θα αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητά μου», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η Ινδία, η Κίνα και η Αυστραλία παραμένουν αρνητικές στις απαιτήσεις των ΗΠΑ σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους υπολογισμού των τιμών μεταβίβασης.
Εν τω μεταξύ, οι χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τον δεύτερο πυλώνα της παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας του 2021, σύμφωνα με τον οποίο συμφώνησαν να ορίσουν έναν ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15% ή να εφαρμόσουν μια συμπληρωματική εισφορά για τις μεγάλες πολυεθνικές που εγγράφουν κέρδη σε χώρες με χαμηλότερους συντελεστές.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του δεύτερου πυλώνα, ένα πρώτο κύμα 19 χωρών υπέγραψε την Πέμπτη ή δεσμεύτηκε να υπογράψει μια συνθήκη που επιτρέπει στις αναπτυσσόμενες χώρες να φορολογούν ορισμένες εξερχόμενες ενδοεταιρικές πληρωμές που διαφορετικά θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με μικρό ή καθόλου φόρο, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.