Από τους αρχαίους μάντεις που διάβαζαν το μέλλον στις γραμμές των χεριών, μέχρι τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, τα χέρια μας συνεχίζουν να αποκαλύπτουν στοιχεία για τη ζωή μας. Στην περίπτωση των τελευταίων, τα χέρια φαίνεται να κρύβουν πληροφορίες για τη σχέση μας με το αλκοόλ, και σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό μπορεί να ανακαλυφθεί με μια πολύ απλή διαδικασία.
Η απάντηση δεν βρίσκεται στο τρέμουλο ή τη σταθερότητα του χεριού μας όταν κρατάμε ένα ποτήρι, αλλά στο μήκος των δακτύλων και τα όσα αποκαλύπτουν για τη ζωή μας πριν καν γεννηθούμε.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που συνδυάζει την ανατομία με τη συμπεριφορά, οι ερευνητές εντόπισαν μια απροσδόκητη σύνδεση μεταξύ των δακτύλων μας και των συνήθειών μας στο αλκοόλ. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Human Biology, υποδεικνύει ότι η αναλογία μήκους μεταξύ του δείκτη και του παράμεσου μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα κατανάλωσης αλκοόλ.
Το τεστ των δακτύλων και το σωστό χέρι
Η μελέτη επικεντρώνεται στην αναλογία 2D:4D, που αναφέρεται στη σχέση μεταξύ του μήκους του δείκτη (2D) και του παράμεσου (4D). Αυτή η αναλογία δεν είναι απλώς μια τυχαία ανατομική λεπτομέρεια, αλλά σχηματίζεται από την ποσότητα τεστοστερόνης και οιστρογόνων στην οποία εκτίθεται το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης πριν από τη γέννηση τείνουν να έχουν χαμηλότερη αναλογία 2D:4D, δηλαδή ο παράμεσος είναι μακρύτερος από τον δείκτη. Αντίθετα, οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων εμφανίζουν υψηλότερη αναλογία.
Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της μελέτης είναι το πώς η προγεννητική έκθεση σε ορμόνες μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας αργότερα στη ζωή, ειδικά όσον αφορά τη συνήθεια κατανάλωσης αλκοόλ. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Swansea και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερη αναλογία 2D:4D, η οποία υποδηλώνει υψηλότερη προγεννητική έκθεση σε τεστοστερόνη, ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ και μάλιστα με πιο προβληματικό τρόπο.
Επιπλέον, η σύνδεση αυτή ήταν ισχυρότερη όταν μετρήθηκαν τα δάκτυλα του δεξιού χεριού, σε σχέση με το αριστερό. Αυτό συμφωνεί με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες υποδεικνύουν ότι η αναλογία 2D:4D του δεξιού χεριού είναι πιο ευαίσθητη στην προγεννητική έκθεση σε ορμόνες.
Ο ρόλος της τεστοστερόνης
Η μελέτη περιλάμβανε 258 φοιτητές (169 γυναίκες και 89 άνδρες) με μέση ηλικία τα 22 έτη. Οι ερευνητές μέτρησαν το μήκος των δακτύλων των συμμετεχόντων με ακριβείς μεθόδους και αξιολόγησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ χρησιμοποιώντας το τεστ AUDIT (Τεστ Αναγνώρισης Διαταραχών Χρήσης Αλκοόλ), το οποίο έχει αναπτυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με χαμηλότερη αναλογία 2D:4D είχαν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και υψηλότερες βαθμολογίες στο τεστ AUDIT. Η σύνδεση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη στους άνδρες, με στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα που υποδηλώνουν έναν «μεγάλο αντίκτυπο» της αναλογίας 2D:4D στην κατανάλωση αλκοόλ.
«Τα άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ έχουν μακρύτερο τον παράμεσο σε σχέση με το δείκτη, κάτι που δείχνει υψηλότερη έκθεση στην τεστοστερόνη κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συσχετισμοί ήταν πιο έντονοι στους άνδρες», δήλωσε ο καθηγητής John Manning, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι άνδρες πιο επιρρεπείς
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ανήκουν σε κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 46% των ανδρών ανέφεραν «χαμηλό κίνδυνο» κατανάλωσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 75%. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι το 7% των ανδρών παρουσίασε πιθανές ενδείξεις εθιστικής κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ λιγότερο από το 1% των γυναικών.
Αν και εξετάστηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως το ύψος και το βάρος, δεν βρέθηκαν ισχυρές συνδέσεις με την κατανάλωση αλκοόλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προγεννητικής έκθεσης σε ορμόνες, όπως φαίνεται από την αναλογία 2D:4D.
Η έρευνα αυτή ενισχύει την ιδέα ότι πολλές από τις συμπεριφορές μας ως ενήλικες επηρεάζονται από τις ορμονικές εκθέσεις κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, αλλά δεν σημαίνει ότι η αναλογία των δακτύλων μπορεί να προδικάσει σίγουρα την κατανάλωση αλκοόλ ή την αποχή. Παράγοντες όπως η γενετική, το περιβάλλον και η προσωπική επιλογή παραμένουν σημαντικοί στη διαμόρφωση των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ.
ygeiamou.gr