Γι’ αυτό το λόγο, η διαφύλαξη της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κρίνεται κάτι περισσότερο από αναγκαία. Τα τελευταία χρόνια, η ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί στόχο των κρατών και των συστημάτων υγείας, αλλά και όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Δεν είναι, βεβαίως, διόλου αδικαιολόγητη η επικέντρωση στην ποιότητα, καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς, στις ίδιες τις επιχειρήσεις και στην κοινωνία, ευρύτερα.
Η ανάγκη για αξιόπιστα αποτελέσματα οδήγησε στη δημιουργία και εφαρμογή προτύπων τα οποία αφορούν είτε την πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας, είτε τη διαπίστευση της τεχνικής τους επάρκειας. Η διαπίστευση των κλινικών εργαστηρίων βασίζεται σε μια σειρά από αντικειμενικά κριτήρια, για την απόδειξη της τεχνικής τους ικανότητας. Είναι σημαντική καθώς βεβαιώνει την τεχνική επάρκεια, αξιοπιστία και καταλληλότητα των οργανισμών που διαπιστεύονται προκειμένου αυτοί να διενεργούν με αξιοπιστία τις κλινικές εξετάσεις που αναλαμβάνουν.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα οφέλη που προκύπτουν από τη διαχείριση της ποιότητας είναι η επίτευξη ενός σταθερά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών λόγω τυποποίησης των διαδικασιών, η αύξηση της εμπιστοσύνης στα αποτελέσματα των εξεταζόμενων καθώς και η ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα που αφορούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της διαπίστευσης επιτυγχάνονται τα πιο κάτω οφέλη:
1. Για τον εξεταζόμενο: Διασφαλίζεται η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των διαπιστευμένων υπηρεσιών επιτυγχάνοντας την πρόληψη, την έγκυρη διάγνωση και κατά συνέπεια την κατάλληλη θεραπεία. Οι διαπιστευμένες από τον ΚΟΠΠ υπηρεσίες στην Κύπρο είναι αποδεκτές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, χωρίς την ανάγκη επανελέγχου (συνεργασίες εργαστηρίων), ενώ ενισχύεται η ανάγκη συνεχούς προσαρμογής των εργαστηρίων σε διεθνή πρότυπα διαπίστευσης (ετήσιες επιτηρήσεις από τον ΚΟΠΠ, εθνικές ρυθμίσεις και κανονισμούς υγείας), εξασφαλίζοντας αναβαθμισμένη ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
2. Για την κοινωνία: Mέσω της διαπίστευσης και της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας αναβαθμίζεται το σύστημα υγείας, διασφαλίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι διαπιστευμένες επιχειρήσεις συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
3. Για το ίδιο το εργαστήριο: Εξασφαλίζονται συγκρίσιμα αποτελέσματα ομοειδών μεθόδων εργαστηριακών δοκιμών, αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών, ενισχύεται το κύρος του εργαστηρίου και βελτιώνεται η αναγνωρισιμότητα του στο χώρο της υγείας. Παράλληλα, εξασφαλίζεται ένα σύστημα διαχείρισης της ποιότητας με υποχρεωτική εφαρμογή συγκεκριμένων ρυθμίσεων και απαιτήσεων που βοηθούν στη σωστή οργάνωση και λειτουργία του.
Ένα εξαιρετικής σημασίας βήμα για την προβολή, στήριξη και προαγωγή της διαπίστευσης και της ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί η πολύ πρόσφατη δημιουργία του Συνδέσμου Διαπιστευμένων Εργαστηρίων Κύπρου (Σ.Δι.Ε.Κ.). Ο Σ.Δι.Ε.Κ. στοχεύει στη στενή συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς υγείας και άλλους εμπλεκομένους, προς όφελος των εξεταζόμενων και του κοινωνικού συνόλου μέσα από την προώθηση των ποιοτικών κριτηρίων στις κλινικές εξετάσεις.
Βεβαίως, η διαχείριση της ποιότητας δεν περιορίζεται στην πιστοποίηση και διαπίστευση των διαγνωστικών τμημάτων. Είναι μια φιλοσοφία συνεχούς βελτίωσης (Continuous Quality Improvement) όλων των δραστηριοτήτων, με προσανατολισμό την καλύτερη δυνατή ικανοποίηση των αναγκών των εξεταζόμενων.
* Κυριάκος Γιαννουκάς – Πρόεδρος του Χημείου Γιαννουκά, του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Κύπρο