Health & Pharma
Πώς ο σακχαρώδης διαβήτης «θρέφει» τη μικροβιακή αντοχή
Πώς ο σακχαρώδης διαβήτης «θρέφει» τη μικροβιακή αντοχή

Η μικροβιακή αντοχή καθιστά τη θεραπεία των λοιμώξεων εξαιρετικά δύσκολη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδύνατη, καθώς τα αντιβιοτικά δεν καταφέρνουν πια να εξουδετερώσουν τα βακτήρια. Από την άλλη πλευρά, ο σακχαρώδης διαβήτης αναγνωρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, με τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται από τη νόσο να αυξάνεται συνεχώς. Όταν αυτά τα δύο ζητήματα συνδυάζονται, δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό που επιβαρύνει την υγεία των ασθενών.

Μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Advances, φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων, ιδιαίτερα του Staphylococcus aureus, ενός βακτηρίου υπεύθυνου για σοβαρές λοιμώξεις. Η έρευνα, που πραγματοποίησαν οι μικροβιολόγοι Brian Conlon και Lance Thurlow από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του διαβήτη στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων. Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια επικίνδυνη αλληλεπίδραση, που εντείνει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων στους ασθενείς με διαβήτη.

Πώς συνδέονται τα δύο;

Ο σακχαρώδης διαβήτης, και πιο συγκεκριμένα η γλυκαιμική αστάθεια που προκαλεί, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση των βακτηρίων. Η υπεργλυκαιμία παρέχει στα βακτήρια τον ιδανικό «τροφοδότη» για τη γρήγορη αναπαραγωγή τους. Βακτήρια, όπως ο Staphylococcus aureus, αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας, γεγονός που τους επιτρέπει να πολλαπλασιάζονται γρήγορα και ανεξέλεγκτα.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζοντας την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η αποτυχία του ανοσοποιητικού να εξαλείψει τα βακτήρια σημαίνει ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη που καθιστά τα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θα επιβιώσει και θα κυριαρχήσει στη μολυσμένη περιοχή. Έτσι, όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός των βακτηρίων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης μεταλλάξεων που «θρέφουν» ακόμα περισσότερο τη μικροβιακή αντοχή.

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα των Conlon και Thurlow διαπιστώνει ότι τα βακτήρια αναπτύσσουν ανθεκτικότητα πολύ πιο γρήγορα στα διαβητικά μοντέλα πειραματόζωων από ό,τι στα μη διαβητικά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα πειραματόζωων μολυσμένα με Staphylococcus aureus, χωρίζοντάς τα σε δύο ομάδες: Η μία ομάδα είχε σακχαρώδη διαβήτη (με ρυθμισμένα επίπεδα γλυκόζης μέσω φαρμακευτικής αγωγής) και η άλλη όχι. Ακολούθως, τα πειραματόζωα υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το αντιβιοτικό ριφαμπικίνη, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί γρήγορη ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

Μετά από 5 ημέρες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στα μοντέλα πειραματόζωων με σακχαρώδη διαβήτη, η δραστικότητα της ριφαμπικίνης είχε μειωθεί σημαντικά. Στην πραγματικότητα, τα βακτήρια που υπήρχαν είχαν ήδη εξελιχθεί και αναπτύξει ανθεκτικότητα στη ριφαμπικίνη, ενώ η ομάδα χωρίς σακχαρώδη διαβήτη δεν παρουσίασε καμία ανθεκτικότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια που είχαν εξελιχθεί ώστε να είναι ανθεκτικά κατάφεραν να κυριαρχήσουν στην περιοχή μόλυνσης μέσα σε μόλις 4 ημέρες.

ygeiamou.gr