Η αντιοξειδωτική ουσία που προσδίδει στις ντομάτες το χαρακτηριστικό τους κόκκινο χρώμα φαίνεται να έχει και άλλο ρόλο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Επιστήμονες από το Chongqing Medical University στην Κίνα ανακάλυψαν ότι το λυκοπένιο, εκτός από το να λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενδέχεται να προσφέρει ανακούφιση και από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, με εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται παγκοσμίως. Αν και οι υπάρχουσες θεραπείες είναι αποτελεσματικές, συχνά συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει ερευνητές και καταναλωτές να αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους, με το λυκοπένιο να φαίνεται ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή.
Το λυκοπένιο στο προσκήνιο
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Science & Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν πώς το λυκοπένιο επηρεάζει τις συμπεριφορές που συνδέονται με την κατάθλιψη, σε ποντίκια που βιώνουν χρόνιο κοινωνικό στρες. Συγκεκριμένα, η ομάδα εστίασε στον τρόπο με τον οποίο το λυκοπένιο επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να τροποποιεί τις συνδέσεις των νευρώνων, τη λεγόμενη συναπτική πλαστικότητα. Αυτή επιτρέπει στα εγκεφαλικά κύτταρα να σχηματίζουν και να προσαρμόζουν τις συνδέσεις μεταξύ τους, ανάλογα με τα ερεθίσματα. Στη κατάθλιψη, τα «μονοπάτια» των νευρώνων αποδυναμώνονται, ιδίως στην περιοχή του ιππόκαμπου, η οποία είναι σημαντική για την επεξεργασία των συναισθημάτων και αναμνήσεων.
Με στόχο να διερευνήσουν την επιρροή του λυκοπενίου, τοποθέτησαν μικρότερα σε μέγεθος ποντίκια στον ίδιο χώρο με μεγαλύτερα και πιο επιθετικά για σύντομες περιόδους (των δέκα ημερών). Αυτή η συνθήκη τους δημιούργησε κοινωνικό στρες, το οποίο οδήγησε σε συμπεριφορές που μοιάζουν με κατάθλιψη. Για τις ανάγκες της μελέτης, συμμετείχαν 84 αρσενικά ποντίκια, εκ των οποίων τα 24 αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και τα 60 υποβλήθηκαν στο πείραμα. Έπειτα, τα χώρισαν σε δύο ομάδες: η μία έλαβε καθημερινή θεραπεία με λυκοπένιο (20 mg/kg), ενώ η άλλη ένα υποκατάστατο, με τους ερευνητές να διεξάγουν διάφορα συμπεριφορικά τεστ.
Τα ποντίκια που κατανάλωναν λυκοπένιο παρουσίασαν αρκετά υποσχόμενα αποτελέσματα. Συνοπτικά, οι ερευνητές κατέγραψαν:
-Αυξημένη κοινωνική αλληλεπίδραση
-Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ζαχαρούχο νερό (στοιχείο που είναι συνήθως μειωμένο στην κατάθλιψη, όπως και η κοινωνική αλληλεπίδραση)
-Υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης BNDF, η οποία υποστηρίζει την επιβίωση, ανάπτυξη και ενίσχυση των νευρώνων
-Ενεργοποίηση των σχετικών οδών υποστήριξης της υγιούς επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων
Η αντιστοιχία με τον ανθρώπινο οργανισμό
Το λυκοπένιο εντοπίζεται σε πολλά κόκκινα φρούτα και λαχανικά, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής εδώ και πολλές γενιές. Μια φρέσκια ντομάτα περιέχει περίπου 3-5mg, ενώ ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας περίπου 25mg. Αν θελήσουμε να μετατρέψουμε τις δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη στις ανθρώπινες ισοδύναμες, τότε ένας ενήλικας περίπου 68 κιλών θα έπρεπε να λαμβάνει 110mg ημερησίως.
Επιπλέον, η απορρόφηση του λυκοπενίου γίνεται με διαφορετικό τρόπο στην καθημερινότητα σε σύγκριση με τις εργαστηριακές συνθήκες. Η επεξεργασία και το μαγείρεμα της ντομάτας σε λάδι αυξάνει την απορρόφηση του λυκοπενίου, γεγονός που εξηγεί γιατί η σάλτσα ντομάτας και ο πελτές διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις ωμές ντομάτες.
Εν κατακλείδι, ενώ η έρευνα ρίχνει φως σε πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που θα εστιάσουν σε επιμέρους -πιο ανθρωποκεντρικά -ζητήματα. Ωστόσο, οι εναλλακτικές προσεγγίσεις κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ερευνητών για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ανοίγοντας νέους δρόμους εξερεύνησης.
ygeiamou.gr