Το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη «άκαπνη» χώρα φθάνει την Τρίτη στο κοινοβούλιο. Στο μενού του περιλαμβάνει δύο βασικά μέτρα: την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε όσους έχουν γεννηθεί από το 2009 και μετά και την απαγόρευση στο κάπνισμα σε ορισμένους εξωτερικούς χώρους.
Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ κάνει λόγο για «νομοθέτημα επαναστατικό για την δημόσια υγεία». «Θα επιτρέψει να σωθούν χιλιάδες ζωές και θα προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε.
Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, τα άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 2009 δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν νομίμως συμβατικά τσιγάρα. «Θα είναι η πρώτη άκαπνη γενιά της χώρας μας» δήλωσε ο υπουργός στο Sky News.
Η περίπτωση της
Νέας Ζηλανδίας
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Νέα Ζηλανδία έγινε είδηση τον Δεκέμβριο του 2022 όταν ανακοίνωσε το σχέδιό της να γίνει η πρώτη χώρα του κόσμου που απαγορεύει πλήρως το κάπνισμα για τη νέα γενιά.
Λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα το μέτρο ματαιώθηκε, μια κωλοτούμπα που είχε κυρίως οικονομικά κίνητρα, καθώς η κυβέρνηση πόνταρε στα έσοδα από τις πωλήσεις προϊόντων καπνού για να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις.
Η μόνη χώρα του κόσμου που απαγόρευσε πλήρως τις πωλήσεις συμβατικών προϊόντων καπνού ήταν το μικροσκοπικό Μπουτάν, ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία. Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 αλλά αποσύρθηκε το 2021.
Συμφωνία Εργατικών – Τόρις
Η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος ανέλαβε τον Ιούλιο και υιοθέτησε πρόταση που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση των Τόρις τον Απρίλιο. Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στις αρχές του Ιουλίου διέκοψε την επεξεργασία του νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση των Εργατικών επιδιώκει την απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους όπως οι παιδικές χαρές, κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.
Αντίθετα, δεν τίθεται πλέον θέμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους κήπους των παμπ, έξω από εστιατόρια ή στάδια, όπως είχε μεταδοθεί από τα μέσα ενημέρωσης τον Αύγουστο.
«Ο τομέας της εστίασης έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια και δεν θέλουμε να επιδεινώσουμε την πίεση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Το νομοσχέδιο παρουσιάζεται σήμερα στο κοινοβούλιο, αλλά θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο. Προβλέπει επίσης την απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων ατμίσματος και την επιβολή περιορισμών στην χρήση ορισμένων γεύσεων και στην συσκευασία τους.
Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στο τέλος του Οκτωβρίου ότι η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσεως με ζωηρά χρώματα και ευχάριστες γεύσεις τα οποία προτιμούν οι νέοι θα απαγορευθούν από την 1η Ιουνίου 2025. Το κάπνισμα ευθύνεται για τον θάνατο 80.000 ανθρώπων ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Αποτελεί τεράστιο βάρος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), καθώς μονοπωλεί ραντεβού, απεικονιστικές εξετάσεις και εγχειρήσεις και κοστίζει 3,1 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως στους φορολογούμενους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία τόνισε ότι ο κάπνισμα «ευθύνεται για το ένα τέταρτο των θανάτων από καρκίνο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP