Marketing Week
4η Ετήσια Έκθεση της SEC Newgate για την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG)
Παγκόσμιο χάσμα παρατηρείται στην περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG).  Έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού προς τις κυβερνήσεις και την εταιρική συμπεριφορά.
4η Ετήσια Έκθεση της SEC Newgate για την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG)

Σύμφωνα με την τέταρτη ετήσια έκθεση της SEC Newgate οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις δεν πληρούν τις προσδοκίες του κοινού για συμπεριφορές που σχετίζονται με την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 14.300 άνθρωποι από 14 χώρες, αποκαλύπτει τις έντονες προσδοκίες του κοινού για τις κυβερνήσεις, κυρίως σε ότι αφορά το να ενεργούν υπεύθυνα σε θέματα ESG, με σχεδόν τρεις στους πέντε (58%) να το αξιολογούν με βαθμό σημαντικότητας 9 ή 10 στα 10.

Μια παρόμοια πλειοψηφία (54%) εξέφρασε το ίδιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι προσδοκίες του κοινού είναι χαμηλότερες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (37%).

Ωστόσο, δόθηκαν μέτριες βαθμολογίες απόδοσης και στις τρεις κατηγορίες όσον αφορά την παράδοση ισχυρών αποτελεσμάτων ESG. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς βαθμολόγησαν τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις με 7 στα 10 (53% και 54%), με μια ελαφρώς πιο θετική άποψη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (58%).

Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων (65%) είπαν, επίσης, ότι οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία – αλλά είναι κρίσιμο να βρουν τη σωστή ισορροπία.

Επιπρόσθετα, διαφαίνεται ισχυρή πεποίθηση (73%) ότι η καλή απόδοση σε επίπεδο ESG δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της κερδοφορίας.

Επιπλέον, από την έρευνα φαίνεται ότι η γνώση και κατανόηση του όρου ESG παραμένει σταθερή το 2024, σημειώνοντας 54% παγκοσμίως σε σύγκριση με 53% που σημείωσε το 2023. Οι συμμετέχοντες στο Χονγκ Κονγκ (43%), στη Σιγκαπούρη (41%) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (39%) ήταν πιο πιθανό να πουν ότι έχουν καλή κατανόηση του ESG, ενώ η Ελλάδα (11%), η Κολομβία (11%), η Πολωνία (9%) και η Ισπανία (9%) είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα κατανόησης.

Μια σημαντική δημογραφική διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι γνώστες του όρου ESG είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες, κάτω των 50 ετών, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις ειδήσεις.

Όσον αφορά την ανησυχία τους γύρω από τα ζητήματα ESG, η συντριπτική πλειοψηφία (73%) συμφώνησε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επικοινωνούν πιο καθαρά το τι κάνουν για να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης. Και σχεδόν οι μισοί των ερωτηθέντων (44%) δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται όσα λένε οι εταιρείες για τις δραστηριότητες ή την απόδοσή τους στο πλαίσιο ESG.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο Fiorenzo Tagliabue, Διευθύνων Σύμβουλος της SEC Newgate, δήλωσε:

Η παγκόσμια Έκθεση ESG Monitor υπογραμμίζει τα κενά στην εταιρική επικοινωνία. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εταιρείες χρειάζεται να επικοινωνούν ξεκάθαρα τι κάνουν για να βελτιώσουν την απόδοσή τους στα ζητήματα ESG για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ενδιαφερομένων. Η συμμόρφωση με τα πρότυπα ESG είναι ένα πρώτο βήμα, διασφαλίζει ότι η επιχείρηση πληροί τις ρυθμιστικές της απαιτήσεις, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα αριστεία ή ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα επιφέρει αλλαγές μέσω των εταιρικών λειτουργιών. Προφανώς, χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός, με πολλούς να μην εμπιστεύονται όσα ισχυρίζονται οι εταιρείες ότι κάνουν στο πλαίσιο του ESG και δεδομένου ότι πολλοί πιστεύουν ότι οι εταιρείες που εστιάζουν σε πρωτοβουλίες ESG είναι πολιτικά προσανατολισμένες. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό έντονη παρακολούθηση στα θέματα ESG, αλλά η αποτυχία να δρουν φιλόδοξα και με διαφάνεια σχετικά με τα σχέδια και τα επιτεύγματά τους σε αυτό τον τομέα, συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τη φήμη τους”.

Στο πλαίσιο της έρευνας τέθηκε η ερώτηση ποιες είναι οι κορυφαίες ανησυχίες των ανθρώπων, οι οποίες σχετίζονται και με τις άμεσες ανάγκες τους.

Από τις απαντήσεις προέκυψαν οι ακόλουθες πέντε κορυφαίες παγκόσμιες ανησυχίες:

  1. Η διασφάλιση ποιοτικής και προσιτής υγειονομικής περίθαλψης για όλους
  2. Η μείωση της εγκληματικότητας και της βίας
  3. Η αντιμετώπιση της αυξανόμενης ακρίβειας
  4. Η διασφάλιση ασφαλών τροφίμων σε προσιτές τιμές
  5. Η ενίσχυση της οικονομίας

Όταν οι άνθρωποι ερωτήθηκαν για το μέλλον των δικών τους χωρών οι απόψεις διέφεραν ευρέως ανά χώρα, με την αισιοδοξία να είναι και πάλι υψηλότερη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Παρά τις μικρές βελτιώσεις σε σύγκριση με την έκθεση του 2023, σε γενικές γραμμές, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η χώρα τους πορεύεται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ποσοστό ανθρώπων που πιστεύουν ότι η χώρα τους πορεύεται προς σωστή κατεύθυνση:

Παγκόσμιος μέσος όρος: 47% (49%: 2023)
ΗΑΕ: 97% (98%)
Σιγκαπούρη: 86% (84%)
Χονγκ Κονγκ: 75% (77%)
Πολωνία: 50% (29%)
Βραζιλία: 47% (νέα περιοχή για την έρευνα)
Αυστραλία: 46% (47%)
Ισπανία: 40% (45%)
Ηνωμένο Βασίλειο: 37% (26%)
Κολομβία: 37% (40%)
ΗΠΑ: 37% (37%)
Ιταλία: 35% (39%)
Γερμανία: 29% (35%)
Ελλάδα: 26% (νέα περιοχή για την έρευνα)
Γαλλία: 16% (27%)

Σχολιάζοντας περαιτέρω την έρευνα, η Sue Vercoe, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SEC Newgate Αυστραλίας και Διευθύντρια της SEC Newgate Research, πρόσθεσε: “Η ετήσια Έκθεση ESG Monitor έχει δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν υψηλές προσδοκίες από τους Οργανισμούς σε ότι αφορά την υπεύθυνη συμπεριφορά τους σε θέματα ESG, αλλά χαμηλές προσδοκίες από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Παρά τις άλλες ανησυχίες του κοινού σε ότι αφορά την καθημερινότητά του, οι περισσότεροι εξακολουθούν να αξιολογούν τα ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης ως σημαντικά. Αυτό είναι και επικοινωνιακή και λειτουργική πρόκληση για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, αφού υπάρχει ακόμη απόσταση για να διανύσουν όσον αφορά τα ζητήματα ESG.

Μπορείτε να βρείτε εδώ το ESG Monitor Report για το 2024: https://secnewgate.com/esg-monitor/reports/

Σχετικά με τη SEC Newgate
Η SEC Newgate είναι μια παγκόσμια στρατηγική επικοινωνιακή και υποστηρικτική ομάδα που βασίζεται σε δεδομένα και έρευνες, με έδρα το Μιλάνο της Ιταλίας.
Δρα στο σταυροδρόμι επιχειρήσεων, πολιτικής, κοινοτήτων, αγορών και μέσων ενημέρωσης για να επιτύχει θετικά αποτελέσματα για πελάτες και κοινότητες σε έναν συνδεδεμένο κόσμο, όπου οι εταιρείες χρειάζονται όλο και περισσότερο συνεργάτες επικοινωνίας με ισχυρές τοπικές ρίζες, παγκόσμια εμβέλεια και αληθινό επιχειρηματικό πνεύμα, που προωθούνται από ταλαντούχους ανθρώπους.
Η ομάδα SEC Newgate δρα αδιαλείπτως σε πέντε ηπείρους, βοηθώντας τους πελάτες να αποδείξουν σαφώς τον σκοπό και την αξία τους, παρέχοντας συμβουλές και υποστήριξη 24/7, υλοποιώντας εκστρατείες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Ομάδας:
www.secnewgate.com

*Πώς διεξήχθη η έρευνα
Η SEC Newgate πραγματοποίησε διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερους από 14.300 ανθρώπους σε 14 χώρες, μεταξύ 4 και 29 Ιουλίου. Οι συμμετέχοντες προήλθαν από πίνακες ερευνών αγοράς, με την έρευνα να μεταφράζεται και να ολοκληρώνεται στη γλώσσα τους όπου ήταν κατάλληλο. Τα ποσοστά καθορίστηκαν ανά ηλικία, φύλο και τοποθεσία για να διασφαλιστεί ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα πολιτών ηλικίας 18 ετών και άνω, και τα τελικά αποτελέσματα σταθμίστηκαν με τις πραγματικές αναλογίες ηλικίας και φύλου σε κάθε χώρα. Στις χώρες περιλαμβάνονται: Αυστραλία, Βραζιλία (πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα), Κολομβία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα (πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα), Χονγκ Κονγκ, Ιταλία, Πολωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.