Γιατροί αποκάλυψαν τα 7 μυστικά που θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας προκειμένου να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής μας. Σε αυτά περιλαμβάνονται πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε από σήμερα.
Τα 7 μυστικά
Ακολουθεί μια λίστα με 7 συμβουλές εγκεκριμένες από τους γιατρούς, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας, κυρίως αν είστε σε προχωρημένη ηλικία.
1. Συνεχίστε να κινείστε
Η διατήρηση της κινητικότητας είναι ένα κρίσιμο μέρος της φροντίδας της υγείας σας. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας έχει σχεδιαστεί προς την κατεύθυνση της καθιστικής ζωής – ειδικά αν περνάτε την εργάσιμη ημέρα σας σε ένα γραφείο.
Σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου Καρδιολογικών Ερευνών, η καθιστική ζωή σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσετε ολόκληρη τη ζωή σας στο να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή να τρέχετε μαραθώνιους, καθώς απλές αλλαγές όπως το περπάτημα και οι διατάσεις κάθε μέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
2. Να είστε κοινωνικοί
Η μοναξιά αποτελεί μείζον πρόβλημα στην κοινωνία μας, ιδίως στους ηλικιωμένους. Έρευνα που τονίστηκε από το Age UK αποκαλύπτει ότι η κοινωνική δέσμευση έχει αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου, ενώ ο Dr. Faisal Tai δήλωσε στη HuffPost ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να στοχεύουν σε «τουλάχιστον μία θετική κοινωνική αλληλεπίδραση κάθε μέρα». Αυτή η συμβουλή μπορεί να είναι χρήσιμη και για τις νεότερες γενιές, καθώς αποτελεί υπενθύμιση να σταματήσετε το σκρολάρισμα στα κινητά και να βλέπετε τους φίλους σας πρόσωπο με πρόσωπο.
3. Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας
Οι έρευνες δείχνουν ότι η απόλαυση δραστηριοτήτων που διεγείρουν το μυαλό μας μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος για να προστατευτούμε από τη γνωστική παρακμή. Αν και οι έρευνες για το αλτσχάιμερ σημειώνουν ότι επί του παρόντος ότι δεν υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης του εγκεφάλου και της μείωσης του κινδύνου άνοιας, το να διατηρείτε τον εαυτό σας διανοητικά διεγερμένο δεν είναι ποτέ μια κακή ιδέα. «Πρέπει να γυμνάζετε το μυαλό σας καθημερινά για να είστε σε εγρήγορση», πρόσθεσε ο Dr. Steve Fallek.
4. Φάτε καλά
Κανείς μας δεν έχει ανοσία στη γοητεία των γλυκών απολαύσεων και του γρήγορου φαγητού, ωστόσο είναι σημαντικό να τρώτε πιο υγιεινά τρόφιμα καθώς μεγαλώνετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσετε οριστικά την πίτσα και τη σοκολάτα, αλλά το να τα απολαμβάνετε με μέτρο ως μέρος μιας ποικίλης διατροφής είναι ο σωστός τρόπος. «Μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξετε από τη μια μέρα στην άλλη, γι’ αυτό συνιστώ να αλλάζετε μία πτυχή της διατροφής σας κάθε φορά με μεσοπρόθεσμο στόχο την εξάλειψη των βλαβερών τροφών», δήλωσε ο Dr. Nadim Geloo.
5. Βγείτε στον ήλιο
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το να βρισκόμαστε στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας ευεξία. Επίσης, μπορεί να μας επιτρέψει να αυξήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D (την οποία παίρνουμε από τον ήλιο). Απλά μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το αντηλιακό σας.
6. Μην αγχώνεστε
Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά η διαχείριση των επιπέδων του άγχους σου είναι ζωτικής σημασίας καθώς μεγαλώνεις. Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, από την καρδιά μέχρι την ψυχική μας υγεία και τα πεπτικά μας προβλήματα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Επομένως, είναι σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο στη ζωή μας για δραστηριότητες που μας προσφέρουν χαρά και χαλάρωση.
7. Μην ξεχνάτε την πρόληψη
Και πάλι η καθημερινότητα σημαίνει ότι συχνά παραβλέπουμε απλά πράγματα, όπως το να κλείνουμε ραντεβού με τον παθολόγο ή να εξετάζουμε τα μάτια μας. Ωστόσο, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνετε. «Ενώ η πρόληψη είναι το κλειδί, η έγκαιρη ανίχνευση είναι επίσης σημαντική για κάθε ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείτε τις συνιστάμενες ιατρικές εξετάσεις», δήλωσε ο Dr Sulanga Misra.