Στην καρδιά του Βανκούβερ, όπου η δημοφιλής σειρά του Netflix, Virgin River, μαγνητίζει τους θεατές με την ρομαντική της ατμόσφαιρα, το απογευματινό φως, που βλέπουμε σε διάφορες σκηνές, δεν είναι φυσικό. Αντίθετα, προέρχεται από δύο μεγάλα φωτιστικά 18.000 watt που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες. Αυτή η τεχνητή λάμψη είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Netflix να εξαλείψει τις ρυπογόνες πρακτικές της βιομηχανίας του θεάματος.
Στην Ατλάντα, η σειρά Stranger Things χρησιμοποιεί ηλιακά τρέιλερ, ενώ στο Λονδίνο, η παραγωγή του Bridgerton έχει δοκιμάσει μονάδες υδρογόνου. Όλα αυτά εντάσσονται στο σχέδιο της Netflix να μειώσει τις εκπομπές της κατά το ήμισυ μέχρι το 2030.
Αν και η εταιρεία έχει κάνει πρόοδο από το 2020, οι εκπομπές της το 2022 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2019. Η Emma Stewart, υπεύθυνη βιωσιμότητας της Netflix, εξηγεί ότι ένα μέρος του προβλήματος είναι η έλλειψη άμεσου ελέγχου της εταιρείας στις παραγωγές της. Οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών, και η εταιρεία δεν κατέχει τον εξοπλισμό ή τα στούντιο. Έτσι, η Netflix προσπαθεί να προωθήσει τη βιώσιμη συμπεριφορά κυρίως, μέσω κινήτρων, παρά υποχρεώσεων.
Η κινηματογραφική βιομηχανία έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο οικοσύστημα τοπικών προμηθευτών, οι οποίοι παρέχουν εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως φώτα, γεννήτριες και οχήματα. Εάν η Netflix πείσει τους προμηθευτές της να επενδύσουν σε τεχνολογία χαμηλών εκπομπών, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την αγορά. Αν και το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας του θεάματος είναι μικρό σε σύγκριση με άλλους τομείς, η επιρροή της στο κοινωνικό επίπεδο είναι τεράστια.
Η εταιρεία όμως, δεν είναι η μόνη που παλεύει να επιτύχει τους στόχους της για τη βιωσιμότητα. Πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft και η Alphabet, βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένες εκπομπές λόγω της ανάπτυξης ενεργοβόρων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη και εταιρείες, όπως η Shell και η BP έχουν περιορίσει ή εγκαταλείψει μέρος των κλιματικών στόχων τους. Μερικές επιχειρήσεις προσπαθούν να καταστούν βιώσιμες, ενώ συνεχίζουν να εκπέμπουν, χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενα μέσα, όπως πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας.
Η Netflix προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές της, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξή της και την κυριαρχία της στην αγορά. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές, να αναμορφώσει τις πρακτικές στις παραγωγές και να ενθαρρύνει τη μετάβαση στην πράσινη τεχνολογία. Μέχρι στιγμής, έχει επενδύσει σε συστήματα γεωθερμίας, ηλιακά συστήματα αποθήκευσης και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στο στούντιο της στο Αλμπουκέρκι, αλλά οι περισσότερες παραγωγές της βασίζονται σε εξοπλισμό τρίτων.
Ωστόσο, από τα μεγαλύτερα εμπόδιο αποτελεί η δυσκολία προμήθειας πράσινου εξοπλισμού. Στο Βανκούβερ, όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα του Virgin River,υπάρχουν μόνο επτά μεγάλες μπαταρίες παραγωγής, ενώ περισσότερες από 50 σειρές και ταινίες μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη ταυτόχρονα. Για να εξασφαλίσει τον πράσινο εξοπλισμό που χρειάζεται, η Netflix κάνει κρατήσεις μήνες πριν ξεκινήσει η παραγωγή.
Αν και η χρήση καθαρής ενέργειας είναι ένας από τους τρόπους που η Netflix μειώνει τις εκπομπές της, ορισμένα προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας δεν επιφέρουν πραγματικές μειώσεις εκπομπών. Επιπλέον, η εταιρεία αγοράζει πιστώσεις άνθρακα για τις εκπομπές που δεν μπορεί να αποφύγει. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτών των πιστώσεων.
Η Netflix, παρά τις δυσκολίες, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης τεχνολογίας στα πλατό. Σε συνεργασία με τη Walt Disney και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό RMI, υιοθέτησε την πρωτοβουλία Clean Mobile Power Initiative, η οποία παρέχει χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη πράσινης τεχνολογίας παραγωγής.
Παρά τις προσπάθειες της γνωστής εταιρείας, η αληθινή πρόκληση είναι να εξισορροπήσει την ανάγκη για ανάπτυξη και τη δημιουργία επιτυχημένων παραγωγών με τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η επιτυχία των μέτρων βιωσιμότητας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή τους από τη βιομηχανία και την γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας.
Πηγή: newmoney.gr