Η απειλή της κυβέρνησης Τραμπ για επιβολή νέων, ευρείας κλίμακας δασμών προκάλεσε σοβαρή πτώση στη μετοχή της Apple Inc., αλλά ταυτόχρονα λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη για τους καταναλωτές, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν iPhones, φοβούμενοι αυξήσεις τιμών.
Υπάλληλοι της Apple από διάφορα σημεία των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο τα καταστήματα γέμισαν με πελάτες. Οι περισσότεροι εκδήλωσαν ανησυχία για άμεσες ανατιμήσεις, δεδομένου ότι η πλειονότητα των iPhone παράγεται στην Κίνα – χώρα που αναμένεται να επιβαρυνθεί με δασμούς 54%.
Ένας εργαζόμενος δήλωσε ότι σχεδόν κάθε πελάτης τον ρωτούσε αν πρόκειται να αυξηθούν οι τιμές άμεσα. Παρότι δεν είχαν λάβει κάποια επίσημη οδηγία για το πώς να απαντούν, το κλίμα θύμιζε εορταστική περίοδο, με αυξημένη κινητικότητα και πίεση στο προσωπικό.
Αύξηση στις πωλήσεις σε βασικά σημεία λιανικής
Η αυξημένη προσέλευση μεταφράστηκε σε ενίσχυση των πωλήσεων. Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις εξελίξεις, οι πωλήσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου ήταν υψηλότερες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σε αρκετές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Η Apple, ωστόσο, δεν σχολίασε επίσημα.
Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου αναμένονται την 1η Μαΐου, δίνοντας τη δυνατότητα στον CEO Τιμ Κουκ και στον οικονομικό διευθυντή Κέβαν Παρέχ να εξηγήσουν την επίδραση των δασμών. Κατά την προηγούμενη ενημέρωση, ο Κουκ είχε περιοριστεί στο να δηλώσει πως η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο επιπτώσεων.
Η Apple είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να υποχωρεί κατά περισσότερο από 500 δισ. δολάρια μέσα σε δύο συνεδριάσεις, ενώ η μετοχή της κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση τριών ημερών από την εποχή της κατάρρευσης των dot-com το 2001.
Εναλλακτικές στρατηγικές παραγωγής για αποφυγή δασμών
Η Apple έχει ήδη κινηθεί προληπτικά, αποθηκεύοντας αποθέματα και ανακατανέμοντας την παραγωγή της. Όπως ανέφερε το Bloomberg News, περισσότερες συσκευές που κατασκευάζονται στην Ινδία διοχετεύονται πλέον στην αγορά των ΗΠΑ, αφού η Ινδία επιβαρύνεται με μικρότερους δασμούς σε σχέση με την Κίνα.
Παράλληλα, σημαντικό μέρος της παραγωγής έχει μεταφερθεί στο Βιετνάμ, το οποίο επίσης υπόκειται σε χαμηλότερα τέλη. Εκεί κατασκευάζονται προϊόντα όπως τα Apple Watch, τα Mac, τα AirPods και τα iPads. Η εταιρεία έχει επίσης γραμμές παραγωγής στην Ιρλανδία, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία, ώστε να ενισχύσει τη διαφοροποίηση.
Καταναλωτές βιάζονται να αγοράσουν πριν τις αυξήσεις
Το απόγευμα της Δευτέρας, το flagship κατάστημα της Apple στη 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης ήταν γεμάτο. Η Ambar De Elia, τουρίστρια από την Αργεντινή, είχε σκοπό να αγοράσει ένα iPhone 15 για την αδελφή της, αλλά επιτάχυνε την αγορά της μόλις είδε τις χρηματιστηριακές ειδήσεις το πρωί.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δασμοί 54% θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν την τιμή των iPhone, ενδεχομένως στα χίλια ή και περισσότερα δολάρια ανά συσκευή. Παρόλα αυτά, η Apple ενδέχεται να επιλέξει να απορροφήσει μέρος του κόστους μέσω μείωσης των περιθωρίων κέρδους ή με πιέσεις προς τους προμηθευτές, ώστε να διατηρήσει την τιμή του βασικού iPhone στα 999 δολάρια, όπου βρίσκεται σταθερά από το 2017.
Η De Elia εξήγησε: «Όλοι φαίνεται να φοβούνται. Αν υπάρχει πιθανότητα να αγοράσεις φθηνότερα σήμερα, γιατί να περιμένεις;».
Ανοδική ώθηση για το τρίτο τρίμηνο – αλλά με ημερομηνία λήξης
Ένας υπάλληλος δήλωσε ότι δεν θα τον εξέπληττε αν ο κόσμος συνέχιζε να συρρέει στα καταστήματα και τις επόμενες ημέρες. Ένας άλλος τόνισε ότι αυτή η περίοδος είναι συνήθως «νεκρή», καθώς οι περισσότερες αγορές γίνονται το φθινόπωρο με την παρουσίαση των νέων μοντέλων.
Αυτή η ξαφνική καταναλωτική έκρηξη μπορεί να ευνοήσει τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Ωστόσο, καθώς η Apple διαθέτει προϊόντα από υπάρχον απόθεμα, ο αντίκτυπος των δασμών είναι πιθανό να γίνει εμφανής στο επόμενο τρίμηνο.
Πηγή: newmoney.gr