Business Tech
Economist: Τι απέγινε η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης;
Ο ρυθμός υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός
Economist: Τι απέγινε η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης;

Το Σαν Φρανσίσκο αποτελεί την παγκόσμια πρωτεύουσα της τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στην πόλη. Όπως όμως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Economist, για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της, οι επιχειρήσεις παντού πρέπει να αγοράσουν τα προϊόντα ΑΙ των Big Tech, να τα διαμορφώσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους και μετά από αυτό να γίνουν πιο παραγωγικές ως αποτέλεσμα, αλλά προς το παρόν οι τιτάνες της τεχνολογίας απέχουν πολύ από μια τέτοια πραγματικότητα.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Microsoft θα κερδίσει μόνο περίπου 10 δισ. δολάρια από πωλήσεις που σχετίζονται με την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη φέτος. Πέρα από τη δυτική ακτή της Αμερικής, δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεγάλη επίδραση σε οτιδήποτε, αναφέρει.

Αργή η υιοθέτηση της AI

Ένα πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey, δηλώνουν ότι η εταιρεία τους «χρησιμοποιεί τακτικά» την τεχνολογία, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος και εκθέσεις των Microsoft και LinkedIn, διαπιστώνουν ότι το 75% των παγκόσμιων εργαζομένων που κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή τη χρησιμοποιούν. Όμως η ενσωμάτωση της AI εντός του τρόπου λειτουργίας των εταιρειών παραμένει σε μικρό επίπεδο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Census Bureau, μόνο το 5% των επιχειρήσεων έχει χρησιμοποιήσει την AI κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με τους επίσημους καναδικούς αριθμούς, το 6% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή αγαθών και την παροχή υπηρεσιών τους τελευταίους 12 μήνες. Οι βρετανικές έρευνες δείχνουν ότι η χρήση εκεί είναι υψηλότερη, στο 20% του συνόλου των επιχειρήσεων τον Μάρτιο, ποσοστό παρόμοιο με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στους παράγοντες που επιβραδύνουν την υιοθέτησή της συγκαταλέγονται ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων, η αλγοριθμική προκατάληψη και οι «παραισθήσεις» της ΑΙ (όταν δηλαδή δημιουργούν ανύπαρκτο περιεχόμενο). Η McDonald’s πρόσφατα ακύρωσε μια δοκιμή που χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να λαμβάνει τις παραγγελίες των πελατών στο drive-through, αφού το σύστημα άρχισε να κάνει λάθη, όπως η προσθήκη προϊόντων αξίας 222 δολαρίων στο λογαριασμό ενός πελάτη.

Άλλες επιχειρήσεις αναβάλλουν τα μεγάλα έργα επειδή η AI αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να ξοδευτεί κανείς σε τεχνολογία που σύντομα θα είναι ξεπερασμένη, ενώ η το φαινόμενο της «πιλοτίτιδας» είναι επίσης εμφανές, με τις εταιρείες να μην μπορούν να αποφασίσουν που να επενδύσουν. Με τον όρο αυτό, περιγράφεται μια κατάσταση στην οποία πολλά projects μικρού βεληνεκούς, θολώνοντας το επενδυτικό τοπίο.

Το μέλλον της AI

Η Goldman Sachs δημιούργησε έναν χρηματιστηριακό δείκτη που παρακολουθεί τις επιχειρήσεις που, κατά την άποψη της τράπεζας, έχουν «τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη δυνητική αλλαγή στα βασικά κέρδη από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της αυξημένης παραγωγικότητας». Ο δείκτης περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Walmart και την εταιρεία φορολογικών υπηρεσιών H&R Block. Από τα τέλη του 2022 οι τιμές των μετοχών αυτών των εταιρειών δεν έχουν καταφέρει να υπεραποδώσουν έναντι της ευρύτερης αγοράς. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές δεν βλέπουν καμία προοπτική για επιπλέον κέρδη. Η τεχνολογία θα μπορούσε ακόμη και να αποσπάσει την προσοχή των στελεχών από πιο επείγοντα ζητήματα.

Όπως αναφέρει ο Economist τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν δείχνουν αύξηση των απολύσεων λόγω AI. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία χωρίς να διώξει τους ανθρώπους από τις δουλειές τους. Η συνεργασία με έναν εικονικό βοηθό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των εργαζομένων. Ωστόσο, τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν επίσης ελάχιστες ενδείξεις για αύξηση της παραγωγικότητα, προσθέτει.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις, χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι η πραγματική παραγωγή ανά εργαζόμενο στη μέση πλούσια χώρα δεν αυξάνεται καθόλου. Στην Αμερική, το παγκόσμιο κέντρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, η παραγωγή ανά ώρα παραμένει κάτω από την τάση που επικρατούσε πριν από το 2020.

Ο Economist σημειώνει πως εν καιρώ, οι επιχειρήσεις μπορεί να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Τα περισσότερα τεχνολογικά κύματα, από το τρακτέρ και τον ηλεκτρισμό μέχρι τον προσωπικό υπολογιστή, χρειάζονται λίγο χρόνο για να εξαπλωθούν στην οικονομία.  Εάν τα έσοδα των Big Tech από την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται κατά μέσο όρο 20% ετησίως, οι επενδυτές αναμένουν ότι σχεδόν όλα τα κέρδη τους από την τεχνητή νοημοσύνη θα έρθουν μετά το 2032.

Εάν τελικά υλοποιηθεί ένας μια τεχνολογική επανάσταση με την ΑΙ, οι τιμές των μετοχών των χρηστών της ΑΙ, όχι μόνο των παρόχων, να εκτοξευθούν. Αλλά αν οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη αυξηθούν, τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών των Big Tech θα αρχίσουν να φαίνονται τόσο υπερβολικά όσο και οι αποτιμήσεις τους, καταλήγει. 

Πηγή: ot.gr