Ωστόσο, τα στοιχεία θα βαρύνουν τις κινήσεις της ΕΚΤ από τον Ιούλιο και μετά, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η απόφαση της τράπεζας στις 6 Ιουνίου δεν θα δώσει το έναυσμα για ταχεία μείωση των επιτοκίων.
Οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, αυξήθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο, στο 2,6%, τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι αύξησης 2,4% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα απογοητευτούν από τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, από τον οποίο αφαιρούνται οι ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού και αποτελεί βασικό δείκτη της τράπεζας. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε εκ νέου στο 2,9% τον Μάιο, από 2,7% τον Απρίλιο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet και του Bloomberg ανέμεναν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξάνονταν κατά 2,5% και προέβλεπαν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ήταν σταθερός σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Η ΕΚΤ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 για να τιθασεύσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, αλλά έχει παγώσει το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για μείωση των επιτοκίων.
Οι τιμές καταναλωτή μειώνονται σταθερά από την κορύφωση τους στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον επακόλουθο αντίκτυπο στο κόστος της ενέργειας.
Ο Riccardo Marcelli Fabiani, ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics, δήλωσε ότι η άνοδος του Μαΐου «οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες και δεν σημαίνει ότι η αποπληθωριστική διαδικασία έχει σταματήσει», προσθέτοντας ότι δεν θα «αποτρέψει τη σαφώς ανακοινωθείσα» μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου.
«Αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι προσεκτική και είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, δεδομένης της στιγμιαίας διακοπής του αποπληθωρισμού, ιδίως στις υπηρεσίες, και των ισχυρών μισθολογικών στοιχείων», πρόσθεσε.
Πηγές: ΚΥΠΕ - AFP