Πρόκειται για κίνηση που έχει συμβάλει σημαντικά, μαζί με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, στο νέο ράλι του χρυσού που έσπασε ακόμη και το φράγμα των 2.450 δολαρίων ανά ουγκιά. Η αύξηση στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου φτάνει πλέον το 18% από τις αρχές του έτους.
Οι Fatih Karahan, Pan Gongsheng, Shaktikanta Das, Timur Suleimenov και Aleš Michl είναι ουσιαστικά αυτοί που σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις τους δίνουν τις εντολές για να αγοραστούν τεράστιες ποσότητες από το πολύτιμο μέταλλο στις διεθνείς αγορές. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) πραγματοποίησε το πρώτο φετινό τρίμηνο καθαρές αγορές 30 τόνων χρυσού. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) προχώρησε σε καθαρές αγορές 27 τόνων και η Reserve Bank of India (RBI) πραγματοποίησε καθαρές αγορές 18 τόνων χρυσού. Η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν (National Bank of Kazakhstan) έκανε καθαρές αγορές 16 τόνων και η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας (Czech National Bank) πραγματοποίησε καθαρές αγορές 5 τόνων χρυσού.
Τις μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού σε όλο τον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς τους κατέχουν με διαφορά οι ΗΠΑ (8,133 τόνοι) και ακολουθούν η Γερμανία (3.352 τόνοι), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (2.814 τόνοι), η Ιταλία (2.451 τόνοι), η Γαλλία (2.436 τόνοι), η Ρωσία (2.332 τόνοι), η Κίνα (2.262 τόνοι), η Ελβετία (1.040 τόνοι), η Ινδία (846 τόνοι), η Ολλανδία (612 τόνοι) και η Τουρκία (570 τόνοι). Η Τουρκία έχει σχεδόν τόσο χρυσό όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (506 τόνοι), ενώ η Ελλάδα έχει 114 τόνους του πολύτιμου μετάλλου σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Η PBoC αγοράζει συνεχώς χρυσό εδώ και ενάμισι χρόνο με αποτέλεσμα τα συνολικά της αποθέματα να αυξάνονται συνεχώς. Πρόκειται για κίνηση που αποδίδεται σε διαφοροποίηση των τεράστιων αποθεματικών της χώρας. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον το ποσοστό του χρυσού στα συνολικά αποθεματικά της Κίνας πλησιάζει το 5%, που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Στην Τουρκία η κεντρική τράπεζα, όπως και οι ιδιώτες, αγοράζει χρυσό ως αντιστάθμισμα στον πολύ υψηλό πληθωρισμό που τρέχει στη χώρα με ποσοστό σχεδόν 70%. Πρόκειται για πρακτική που καταγράφεται για πολλούς μήνες στη χώρα αυτή. Επίσης η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διοχέτευσε μεγάλο μέρος χρυσού στην εγχώρια αγορά για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση όταν η Άγκυρα αποφάσισε να επιβάλλει όρια στις εισαγωγές με στόχο να βελτιώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δείχνουν στοιχεία του ιστότοπου FXstreet και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Η Ινδία έχει παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση χρυσού τόσο για εθιμοτυπικούς λόγους (για γάμους κλπ) αλλά και στα πλαίσια προσπαθειών της RBI για διαφοροποίηση των αποθεματικών και ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος της χώρας.
Άλλοι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε ράλι το πολύτιμο μέταλλο είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα. Στους γεωπολιτικούς κινδύνους περιλαμβάνεται εκτός από τη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος - Γιώργος Κανελλόπουλος