Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση: να αναβαθμίσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειάς της προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του μέλλοντος. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τοποθετεί το απαιτούμενο κόστος για αυτήν τη μετάβαση στο αστρονομικό ποσό των 1,871 τρισ. ευρώ μέχρι το 2050.
Κάπως έτσι, η αναδιάρθρωση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον αδήριτη, εξαιτίας της αυξανόμενης κατανάλωσης, της γήρανσης των υφιστάμενων υποδομών και της ανάγκης ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας.
Η ζήτηση προβλέπεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 25 χρόνια, καθιστώντας τα δίκτυα κρίσιμο παράγοντα για τη βιομηχανική ανθεκτικότητα και τη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς.
Οι υποδομές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους
Περίπου το 50% των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δικτύων διανομής έχει ηλικία άνω των 40 ετών, ενώ αρκετά έχουν κατασκευαστεί ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην απορρόφηση νέων ενεργειακών ροών, ιδίως από μη συμβατικές πηγές.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποιεί ότι χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, τα κράτη-μέλη δεν θα καταφέρουν να ενσωματώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ούτε να υποστηρίξουν την ηλεκτροδότηση κρίσιμων τομέων. Οι καθυστερήσεις που προκύπτουν από ανεπαρκή εθνικό συντονισμό και χρονοβόρες αδειοδοτήσεις επιβαρύνουν το χρονοδιάγραμμα μεγάλων έργων.
Εθνικά σχέδια για έξυπνα και ευέλικτα δίκτυα
Η Γαλλία έχει ήδη κινητοποιηθεί, ανακοινώνοντας επένδυση 100 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων της τα επόμενα 15 χρόνια. Το σχέδιο επικεντρώνεται στη σύνδεση των πυρηνικών μονάδων και των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τα αστικά κέντρα.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει την ευελιξία ως βασική αρχή του νέου ενεργειακού σχεδιασμού. Τα δίκτυα πρέπει να προσαρμόζονται δυναμικά στις διακυμάνσεις της ζήτησης και της παραγωγής, ειδικά όταν επηρεάζονται από εποχικές ή ακραίες καιρικές μεταβολές. Η ευελιξία αυτή θα λειτουργεί ως ανάχωμα σε κρίσεις και θα διασφαλίζει την αποδοτικότητα του συστήματος.
Διασυνδέσεις, αποθήκευση και ψηφιακά εργαλεία
Η επέκταση των διασυνοριακών ηλεκτρικών συνδέσεων αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού ενεργειακού τοπίου. Παράλληλα, η αποθήκευση μεγάλης κλίμακας και η χρήση προηγμένων ψηφιακών λύσεων, όπως οι έξυπνοι μετρητές, κρίνονται καθοριστικές.
Ωστόσο, η αποδοχή των τεχνολογιών αυτών δεν είναι ομοιόμορφη στα κράτη-μέλη. Κάποιοι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, ενώ άλλοι παραμένουν στάσιμοι, γεγονός που δημιουργεί ασυμμετρίες και αβεβαιότητα.
Η Κέιτ Πέντους-Ροσιμάνους, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε πως για να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή της ανεξαρτησία, απαιτείται ένα δίκτυο τελευταίας τεχνολογίας που να στηρίζει τη βιομηχανία και να διασφαλίζει οικονομικά προσιτές τιμές ενέργειας.
Πηγή: newmoney.gr