Economy
Πλαστά εισιτήρια Ολυμπιακών Αγώνων και η Τέιλορ Σουίφτ οι συχνότερες απάτες
Η UK Finance αναφέρει ότι οι απατεώνες συχνά έπειθαν τα θύματα να πληρώσουν για τα αγαθά μέσω τραπεζικής μεταφοράς αντί για επίσημο ιστότοπο
Πλαστά εισιτήρια Ολυμπιακών Αγώνων και η Τέιλορ Σουίφτ οι συχνότερες απάτες

Δύο είναι οι μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές φέτος, στη Βρετανία: τα πλαστά εισιτήρια των Ολυμπαικών Αγώνων και η Τέιλορ Σουίφτ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η UK Finance, εμπορική ένωση για τον τομέα των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου που εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή περισσότερες από 300 επιχειρήσεις.

Η προειδοποίηση της UK Finance ήρθε καθώς διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εξαπατήθηκαν από ρομαντικές απάτες και απάτες αγορών εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά πέρυσι. Συνολικά, οι κυβερνοεγκληματίες έκλεψαν στη Βρετανία 1,17 δισεκατομμύρια λίρες το 2023, μειωμένες κατά 4% από το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ένωσης.

Ωστόσο, η UK Finance υποστηρίζει ότι η κατάχρηση διαδικτυακών πλατφορμών συνεχίζει να αφήνει τους ανθρώπους ευάλωτους. Μάλιστα, κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τις απάτες.

Οι καταναλωτές έχασαν 86 εκατομμύρια λίρες πέρυσι για να αγοράσουν απάτες, στις οποίες συμφώνησαν να πληρώσουν για κάτι που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αναφέρει χαρακτηριστικά η UK Finance. Αυτό ήταν αυξημένο κατά 28% από το 2022. Συνολικά, υπήρξαν περισσότερες από 156.000 περιπτώσεις τέτοιας απάτης πέρυσι.

«Κάθε χρόνο βλέπουμε έναν κύκλο απατών να αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε στο BBC ο Μπεν Ντόναλντσον, διευθύνων σύμβουλος οικονομικού εγκλήματος στη UK Finance. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Τέιλορ Σουίφτ είναι τα δύο μεγαλύτερα παραδείγματα αυτής της χρονιάς».

Τον Απρίλιο, η Lloyds Bank αποκάλυψε ότι οι θαυμαστές της Σουίφτ είχαν χάσει συνολικά 1 εκατομμύριο λίρες από πωλήσεις «εισιτηρίων» πριν από το σκέλος της περιοδείας της στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ξεκινά τον Ιούλιο. Περισσότεροι από 600 πελάτες της τράπεζας ανέφεραν ότι έχασαν χρήματα με αυτό τον τρόπο.

Η UK Finance ανέφερε ότι οι απατεώνες συχνά έπειθαν τα θύματα να πληρώσουν για τα αγαθά μέσω τραπεζικής μεταφοράς αντί για επίσημο ιστότοπο.

«Τα εισιτήρια για μεγάλες διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Euro 2024, το Glastonbury ή η Τέιλορ Σουίφτ εξαντλούνται γρήγορα και οι άνθρωποι συχνά αναζητούν στο διαδίκτυο καλύτερες προσφορές για να μην χάσουν. Οι εγκληματίες θα το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για να προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν για να αγοράσετε εισιτήρια που είτε είναι δόλια είτε δεν υπάρχουν», προειδοποίησε ο Άντι ΜακΝτόναλντ της UK Finance.

Οι διαπιστώσεις της UK Finance

Η ετήσια έκθεση της UK Finance διαπίστωσε κάποια πρόοδο στην καταπολέμηση της απάτης, η οποία είναι το πιο κοινό έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων μειώθηκε κατά 1% από το 2022, σε περίπου 2,97 εκατομμύρια, με την απάτη που αφορούσε κάρτες πληρωμών να αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι απώλειες λόγω μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών μειώθηκαν κατά 3% στα 708,7 εκατ. £ πέρυσι, μια πτώση που είπε ότι οφείλεται στις βελτιωμένες πρακτικές επαλήθευσης πελατών.

Η UK Finance είπε ότι υπήρχαν επίσης λιγότερα χρήματα που χάθηκαν από απάτες στις οποίες επιτρέπονταν πληρωμές. Τέτοιες απώλειες μειώθηκαν κατά 5% στα 459,7 εκατ. λίρες, καθώς οι υποθέσεις που αφορούσαν εγκληματίες που προσποιούνταν ότι ήταν τράπεζα ή η αστυνομία μειώθηκαν απότομα.

Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων και των χρημάτων που κλάπηκαν σε ερωτικές απάτες, σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση. Οι απώλειες σε αυτές τις περιπτώσεις αυξήθηκαν κατά 17% στα 36 εκατομμύρια λίρες και αφορούσαν κατά μέσο όρο 10 πληρωμές ανά περίπτωση. Αυτή η απώλεια είναι διπλάσια από το ποσό που αναφέρθηκε για τον ίδιο τύπο απάτης το 2020.

Αλλαγή του νομικού πλαισίου

«Τα χρήματα που έχουν κλαπεί χρηματοδοτούν το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα και τα θύματα συχνά υφίστανται συναισθηματική βλάβη, καθώς η απάτη είναι ένα ολέθριο και χειραγωγικό έγκλημα», είπε ο κ. Ντόναλντσον.

Νέοι κανονισμοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 7 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, πράγμα που σημαίνει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αποζημιώσουν τους πελάτες που πέφτουν θύματα απάτης πληρωμών. Υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Η UK Finance είπε ότι η αλλαγή του νομικού πλαισίου κατέστησε επείγουσα την ανάγκη για την καταπολέμηση της απάτης.

«Με τους κανόνες αποζημίωσης να αλλάζουν, κινδυνεύουμε να πέσουν ακόμη περισσότερα χρήματα σε εγκληματικά χέρια, εκτός εάν οι τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών λάβουν [την κατάλληλη] δράση για να σταματήσουν την απάτη που εξαπλώνεται στις πλατφόρμες και τα δίκτυά τους», ανέφερε στο BBC ο Ντοναλντσον.

Πηγή: ot.gr