Economy
Γιατί ξαφνικά όλη αυτή η παγκόσμια βιασύνη για την απόκτηση χαλκού
Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται για την απόκτηση του μετάλλου που είναι απαραίτητο για τα ηλεκτρικά οχήματα και τα data centers
Γιατί ξαφνικά όλη αυτή η παγκόσμια βιασύνη για την απόκτηση χαλκού
Όταν ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς χαλκού στον κόσμο αντιμετώπισε πρόσφατα οικονομικές δυσκολίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να έρχεται σε επαφή με πιθανούς επενδυτές για να πάρει μερίδιο στα ορυχεία της εταιρείας στη Ζάμπια αξίας έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αναζήτηση δεν περιορίζεται σε αμερικανικές εταιρείες, με οντότητες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία να εκφράζουν ενδιαφέρον για το μερίδιο της First Quantum Minerals σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο στόχος είναι απλός: Να κρατήσουν οι ΗΠΑ την εταιρεία, εκτός κινεζικού ελέγχου και να αποτρέψουν την ασιατική υπερδύναμη από το να σφίξει τον έλεγχο της στον παγκόσμιο εφοδιασμό κρίσιμων μετάλλων και ορυκτών πόρων, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Ο διαγωνισμός, που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα φέτος, είναι μέρος μιας παγκόσμιας βιασύνης για την απόκτηση περισσότερου χαλκού, βασικό συστατικό σε οτιδήποτε, από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι ενσύρματο δίκτυο και τα data centers που τροφοδοτούν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η προσφορά ρεκόρ εξαγοράς του Ομίλου BHP, σχεδόν 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Anglo American, η οποία απορρίφθηκε τη Δευτέρα, φέρνει και πάλι στη δημοσιότητα την έντονη ζήτηση για χαλκό.

Για τις ΗΠΑ, η τρέχουσα φρενίτιδα υπογραμμίζει τη σημασία της μακρόχρονης προσπάθειάς τους να δημιουργήσουν αποθέματα μετάλλων και ορυκτών που είναι κρίσιμα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η ζήτηση για χαλκό αναμένεται να αυξηθεί καθώς ορισμένα ορυχεία κλείνουν ή περιορίζουν την παραγωγή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού έχουν σημειώσει άνοδο κατά 20% φέτος.

Πηγή: newmoney.gr