Economy
Ο χαλκός λάμπει σαν χρυσός
Σε υψηλό δύο ετών
Ο χαλκός λάμπει σαν χρυσός

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 κινείται ο χαλκός, με την τιμή του ενός τόνου να έχει ξεπεράσει τα 10.200 δολάρια μετά από ένα ισχυρό ράλι που τροφοδοτήθηκε από τις προβλέψεις για αυξανόμενο παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς.

Η άνοδος στην τιμή του χαλκού αψήφησε τις τελευταίες ενδείξεις για τη χαμηλή ζήτηση στην Κίνα, κάτι που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές βλέπουν «σφιχτή» προσφορά που θα δημιουργήσει ελλείμματα ακόμη και από φέτος.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τις προμήθειες χαλκού

Την ίδια ώρα το παγκόσμιο παιχνίδι για την εξασφάλιση προμηθειών χαλκού καλά κρατεί. Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκινήσει συνομιλίες με πιθανούς επενδυτές για την ανάληψη μεριδίου της First Quantum Minerals στα ορυχεία της καναδικής First Quantum Minerals στη Ζάμπια αξίας έως και 3 δισ. δολαρίων.

Η αναζήτηση δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αμερικανικές εταιρείες, με οντότητες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία, όλες φιλικές προς τα αμερικανικά συμφέροντα, να εκφράζουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα περιουσιακά στοιχεία της FQM.

Ο στόχος είναι να κρατηθεί εκτός του κινεζικού ελέγχου και να αποτραπεί η ασιατική υπερδύναμη από το να αποκτήσει θέση ισχύος της στην παγκόσμια προμήθεια κρίσιμων μετάλλων και ορυκτών. Ο διαγωνισμός, που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα φέτος, αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου ράλι για την απόκτηση περισσότερου χαλκού, ο οποίος αποτελεί βασικό υλικό για την κατασκευή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και για τα καλώδια μεταφοράς και κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η ζήτηση για χαλκό αναμένεται να αυξηθεί καθώς ορισμένα ορυχεία κλείνουν ή περιορίζουν την παραγωγή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού έχουν αυξηθεί κατά 20% φέτος. Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν υπουργείο εξόρυξης, κρατικό ταμείο πλούτου ή μεγάλη εγχώρια εξορυκτική βιομηχανία. Αυτό την έχει φέρει σε μειονεκτική θέση έναντι της Κίνας.

«Άδραξαν» την ευκαιρία τα funds

Τα funds που στοιχηματίζουν στις μειώσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ, στις διαταραχές της προσφοράς και στην ενίσχυση της ζήτησης για μέταλλα στους τομείς της πράσινης ενέργειας στοιχηματίζουν υπέρ των μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων, χρησιμοποιώντας τα ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι συναλλαγές στην αγορά χαλκού της Κίνας δεν είναι τόσο ενεργές λόγω των υψηλών τιμών και η ζήτηση κατά το δεύτερο τρίμηνο -την παραδοσιακά πιο ισχυρή περίοδο κατανάλωσης- είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, δήλωσε ο αναλυτής He Tianyu της CRU Group.

Η αδυναμία στη ζήτηση δημιουργείται στα καλώδια χαλκού, έναν τομέα αντιπροσωπεύει το 65% της συνολικής ζήτησης χαλκού στην Κίνα, καθώς οι κρατικές εταιρείες ενέργειας φοβούνται ότι το κόστος θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να έχει αντίκτυπο στην οικονομία, δήλωσε ο ίδιος. Άλλοι τομείς όπως ο κλιματισμός και οι οικιακές συσκευές είδαν τις υψηλότερες τιμές χαλκού να μεταφέρονται ομαλά στις τιμές των προϊόντων, πρόσθεσε.

“Οι επενδυτές τιμολογούν πέρα από τη βραχυπρόθεσμη κυκλική αβεβαιότητα και αδυναμία στους δείκτες φυσικής ζήτησης”, ανέφεραν οι αναλυτές της Citigroup, με την τελευταία να προβλέπει πως η τιμή του χαλκού θα σκαρφαλώνει στα 10.500 δολάρια/τόνο.

Πηγή: ot.gr