Economy
Τα δύο μεγάλα εμπόδια για τις ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα
Η υφεσιακή τάση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και οι ρυθμιστικοί περιορισμοί από το Πεκίνο, δυσκολεύουν την καταγραφή κερδών
Τα δύο μεγάλα εμπόδια για τις ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα δυσκολεύονται να καταγράψουν κέρδη, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι πιέσεις για πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αυξάνονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ε.Ε. στην Κίνα.

Στη μητρόπολη της Σαγκάης, τα μέλη των επιχειρήσεων ανέφεραν ακόμη και καθυστερήσεις στην πληρωμή τους, καθώς έγινε πιο δύσκολη η εφαρμογή των συμβάσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εν λόγω παραρτήματος του Επιμελητηρίου, Κάρλο Ντ’ Αντρέα.

«Οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις ανέβαλαν τις πληρωμές και το χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης για την λήψη de facto δανείων από τις ιδιωτικές εταιρείες, ιδιαίτερα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο ίδιος.

Η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Η ύφεση στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει επίσης παρασύρει την οικονομία.

Μόνο το 30% των ερωτηθέντων της έρευνας του Επιμελητηρίου της Ε.Ε. δήλωσαν ότι τα περιθώρια κέρδους τους στην Κίνα ήταν υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο της εταιρείας τους, σε χαμηλό οκταετίας.

Το 2016, μόλις το 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα περιθώρια κέρδους τους ήταν καλύτερα στην Κίνα από ό,τι παγκοσμίως, αναφέρει η έκθεση.

Αυτό αντανακλούσε την κατάρρευση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς το καλοκαίρι του 2015, παράλληλα με την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων εκείνη την εποχή, επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ε.Ε., Γενς Έσκελουντ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η τρέχουσα επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης έχει κυκλικές πτυχές, αλλά υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακρά και βαθιά θα είναι η ύφεση αυτή τη φορά.

Το φετινό ερωτηματολόγιο περιλάμβανε μια νέα ερώτηση σχετικά με το αν τα μέλη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μεταφορά μερισμάτων στην έδρα τους.

Ενώ πάνω από το 70% δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα, το 4% δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να το πράξει και περίπου το ένα τέταρτο δήλωσε ότι αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες ή καθυστερήσεις.

Πάραυτα, όπως τονίζει το CNBC, δεν ήταν σαφές αν αυτό οφειλόταν σε μια νέα ρυθμιστική στάση ή σε τυπικές απαιτήσεις φορολογικού ελέγχου.

Η οικονομία της Κίνας είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν το 2015 και το 2016. Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν επίσης κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, με το Πεκίνο να διπλασιάζει την παραγωγή για να ενισχύσει την τεχνολογική ανεξαρτησία του.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας πρόκειται να δημοσιεύσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις επενδύσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις την ερχόμενη Παρασκευή.

Η έμφαση της Κίνας στη μεταποίηση, σε συνδυασμό με την περιορισμένη εγχώρια ζήτηση, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η υπερβολική παραγωγή θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων της έρευνας του Επιμελητηρίου της Ε.Ε. δήλωσαν ότι παρατήρησαν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον κλάδο τους κατά το τελευταίο έτος και ένα άλλο 10% αναμένει να την παρατηρήσει στο εγγύς μέλλον.

Οι κλάδοι των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων οι οποίοι ανέφεραν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον κλάδο τους είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών.

Άνοιγμα της αγοράς
Οι κινεζικές αρχές έχουν εν τω μεταξύ ενισχύσει τις προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο Έσκελουντ σημείωσε πως οι πρόσφατες αποφάσεις του Πεκίνου επέτρεψαν στα στελέχη την ευελιξία να προγραμματίζουν ταξίδια στην Κίνα μία εβδομάδα νωρίτερα, αντί για δύο έως τρεις μήνες όπως ίσχυε προηγουμένως.

Προσέθεσε ότι η επέκταση των πολιτικών φοροαπαλλαγής από το Πεκίνο ενθάρρυνε επίσης την μόνιμη εγκατάσταση περισσότερου διεθνούς προσωπικού και των οικογενειών τους στην Κίνα.

Οι εταιρείες καλλυντικών, τροφίμων και ποτών έχουν επωφεληθεί από τις πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας να «ανοίξει» την αγορά της, τόνισε, σημειώνοντας ότι ένα υψηλό ρεκόρ 39% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η τοπική αγορά είναι πλήρως ανοικτή στον κλάδο τους.

Η Κίνα έχει περιορίσει τον βαθμό στον οποίο οι ξένες επιχειρήσεις μπορούν να κατέχουν ή να δραστηριοποιούνται σε ορισμένους κλάδους. Το Πεκίνο αφαιρεί ορισμένες κατηγορίες της αγοράς κάθε χρόνο από την «μαύρη λίστα» αυτή.

Ωστόσο, το Επιμελητήριο της Ε.Ε. όσο και άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις δήλωσαν ότι η Κίνα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να εφαρμόσει τα 24 προτεινόμενα μέτρα της για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις ξένες εταιρείες.

Η τελευταία έρευνα του Επιμελητηρίου διαπίστωσε ότι ένας ιστορικά μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων ανέφερε επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών. Αριθμός-ρεκόρ ερωτηθέντων δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτικός σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξής του στην Κίνα τα επόμενα δύο χρόνια.

Παράλληλα, υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ανταγωνιστική πίεση θα ενταθεί, ενώ ποσοστό-ρεκόρ αμφιβάλλει όσον αφορά την κερδοφορία τους στην Κίνα. Πολλοί ερωτηθέντες σχεδιάζουν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος φέτος, κυρίως μέσω της μείωσης του προσωπικού και την περικοπή των προϋπολογισμών μάρκετινγκ.

Τέλος, πολλοί ερωτηθέντες ανέφεραν πως έχασαν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κίνα λόγω κανονιστικών εμποδίων, το μέγεθος των οποίων ήταν ίσο με πάνω από το 50% των ετήσιων εσόδων τους. Παράλληλα, ελάχιστοι ερωτηθέντες είχαν αυξημένες προσδοκίες για μείωση των ρυθμιστικών εμποδίων που επιβάλλει το Πεκίνο.

Πηγή: newmoney.gr