Αυτό ανακοίνωσε ο Σάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, επισκεπτόμενος την Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησία. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας με στόχο την προώθηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η Microsoft.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Μαλαισία και Ταϋλάνδη.
Η επένδυση της Microsoft θα «φέρει την πλέον πρόσφατη και σπουδαιότερη υποδομή τεχνητής νοημοσύνης στην Ινδονησία», δήλωσε ο Ναντέλα. «Θα ηγούμαστε του συγκεκριμένου κύματος εξέλιξης όσον αφορά την υποδομή AI που απαιτείται», συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ινδονησία ο Ναντέλα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, καθώς και υπουργούς της κυβέρνησής του και συζήτησαν θέματα κοινής έρευνας γύρω από την AI και την εκπαίδευση νέων επιστημονικών ταλέντων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος Ουιντόντο φέρεται να πρότεινε στη Microsoft τα νέα κέντρα δεδομένων που θα δημιουργηθούν να έχουν έδρα στο νησί του Μπάλι, διάσημο τουριστικό θέρετρο, ή κοντά στη νέα (μελλοντική) πρωτεύουσα της χώρας, Νουσαντάρα, η οποία είναι υπό… κατασκευή στη ζούγκλα της νήσου Βόρνεο.
Στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος η Microsoft θα εκπαιδεύσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Ασία στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, έως το 2025, με τους 840.000 από αυτούς να προέρχονται από την Ινδονησία.
Η Microsoft επιθυμεί να επεκτείνει περαιτέρω τις δυνατότητες ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, παγκοσμίως. Στο ευρύτερο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η επένδυση ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές cloud και AI στην Ιαπωνία, όπως και η επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων στην εταιρεία G42 με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Ναντέλα στην Τζακάρτα έρχεται δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του Apple, Τιμ Κουκ, με τον Ινδονήσιο πρόεδρο, με τον οποίο συζήτησαν την προοπτική δημιουργίας νέας γραμμής παραγωγής συσκευών της Apple στη νησιωτική χώρα της Ασίας.
Η Ινδονησία από την πλευρά της επιθυμεί να καταστεί αναπτυγμένη οικονομικά χώρα και για το λόγο αυτό έχει καταρτίσει το πρόγραμμα «Golden Indonesia 2045 Vision», το οποίο στοχεύει να μετατρέψει τη χώρα σε παγκόσμια οικονομική δύναμη έως το 2045.
Παράλληλα, η Ινδονησία έχει ένα μεγάλο πληθυσμό μικρής ηλικίας – άτομα γεννημένα από το 1997 έως το 2012 – με τεχνολογική κατάρτιση. Πιο συγκεκριμένα, ένα 28% του πληθυσμού της κατατάσσεται σε αυτή την κατηγορία, δηλαδή 74,49 εκατομμύρια άνθρωποι. Επιπλέον, οι λεγόμενοι millennials – άτομα γεννημένα από το 1981 έως το 1996 – ανέρχονται σε 69,9 εκατομμύρια, δηλαδή το 25,9% του συνολικού πληθυσμού.
Η Microsoft άνοιξε το πρώτο της περιφερειακό data center στην Ινδονησία το 2021 για να καλύψει την ανάγκη αποθήκευσης των δεδομένων της χώρας.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος - Γιώργος Πολύζος