«Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τη διασφάλιση της επάρκειας των μισθών», είπε επίσης ο υπουργός, προσθέτοντας πως «μέσα από τον κοινωνικό διάλογο διαπιστώνεται καθημερινά ότι οι κοινωνικοί εταίροι λαμβάνουν τη συνυπευθυνότητα που τους αναλογεί.
Εξήρε ακόμα τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, λέγοντας πως «όταν η οικονομία εξελίσσεται θετικά τα οφέλη της ανάπτυξης θα πρέπει να κατανέμονται δίκαια για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας πως καθοριστικός για την πορεία κάθε κράτους είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει και αξιοποιεί τους ανθρώπους της.
«Η Κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή για την εφαρμογή ανθρωποκεντρικής πολιτικής και οι πολίτες αποφάσισαν ότι θέλουν να υιοθετηθεί αυτή η πολιτική. Έτσι, ευθυγραμμισμένοι με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ και την ευρωπαϊκή πολιτική για την εργασία στο παρόν και στο μέλλον, εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τη διασφάλιση της επάρκειας των μισθών», υπογράμμισε ο υπουργός.
Σημείωσε ως προς τα επιτεύγματα που καταγράφηκαν στη διάρκεια του έτους που μεσολάβησε από την προηγούμενη επέτειο της Πρωτομαγιάς, την αύξηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 1.000 ευρώ και τη συμφωνία για αύξηση του ποσοστού κατανομής της ΑΤΑ στο 66,7%, καθώς και για κατάληξη σε ολοκληρωμένη συμφωνία για το μέλλον του θεσμού ως τα μέσα του 2025.
Σημείωσε επίσης ως προς το κόστος της παραπάνω συμφωνίας για τα δημόσια οικονομικά ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών ενώπιον της Βουλής, αυτό ανήλθε στα €15,4 εκατ. το 2023 και το 2024 στα €36,6, εκατ., προσθέτοντας πως πρόκειται για ποσά για τα οποία υπήρχε η δυνατότητα μέσα από τα δημόσια οικονομικά να αξιοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό, καθώς η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών στην ΕΕ σε σχέση με τα πλεονάσματα που καταγράφει η οικονομία.
Η εξωτερική ρευστότητα και τα γεγονότα που επισυμβαίνουν στην περιοχή μας, αλλά και τον κόσμο, και επηρεάζουν άμεσα την οικονομία της χώρας μας, επιβάλλουν την επίτευξη απόλυτης σταθερότητας και ομαλότητας στο εσωτερικό, με μεταξύ μας συμφωνημένες λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι εφόσον οι συντελεστές της τριμερούς κοινωνικής εργασίας καταφέρουν να διασφαλίσουν την εργατική ειρήνη θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ικανότητα του κράτους να διαχειριστεί τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.
Είπε επίσης πως μεταξύ των σημαντικότερων προς διαχείριση ζητημάτων περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, η οποία, όπως είπε, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με πολυεπίπεδες αρνητικές επιπτώσεις, και η επικείμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Πηγή: ΚΥΠΕ