Την εκδήλωση οργάνωσε το EU Info Point που εδρεύει στα κατεχόμενα και σε αυτήν απηύθυναν χαιρετισμούς η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ακολούθησαν συζητήσεις για τον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό αντίκτυπο του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, τις προοπτικές και τις προκλήσεις για το μέλλον. Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρηματικά στελέχη και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.
Η δέσμευση της ΕΕ
Στην ομιλία της, η Μυρτώ Ζαμπάρτα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή απέδειξε ότι δεν είναι απλώς ένα νομοθετικό κομμάτι αλλά αποτελεί την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ προς τον λαό της Κύπρου, την ειρηνική συνύπαρξη και συμφιλίωση του.
Σημείωσε ότι όπως κάθε νομοθεσία, έτσι και ο κανονισμός αυτός έχει έρθει με προκλήσεις και η εφαρμογή του είναι μια καθημερινή πράξη δέσμευσης για συμφιλίωση. Σταδιακά βοήθησε στην ενίσχυση ενός βαθμού εμπιστοσύνης, στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και στις συναλλαγές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εισάγοντας μια κοινή γλώσσα που εστιάζει στους κανόνες, την ποιότητα και τα πρότυπα.
Κοινά πρότυπα ποιότητας
«Μετά από είκοσι χρόνια, έχουμε κοινά πρότυπα ποιότητας και υγείας των προϊόντων που επιτρέπουν το ελεύθερο εμπόριο ορισμένων αγαθών σε όλη την Πράσινη Γραμμή χωρίς να υπονομεύονται τα πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ, σχετικά με την προστασία της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών», ανέφερε η Μυρτώ Ζαμπάρτα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού, τονίζοντας ότι «από μόνος του δεν μπορεί να είναι ο καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού».
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει διάφορα έργα για την ενίσχυση της ευημερίας στις κοινότητες του νησιού, με τα Ταμεία Συνοχής και με ειδική υποστήριξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Διαβεβαίωσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη της Κύπρου, στο ταξίδι προς την ειρήνη και την ενότητα.
Το Μαρί και το Τρίκωμο
Εκ μέρους του ΚΕΒΕ, ο πρώην πρόεδρός του Μάνθος Μαυρομμάτης είπε ότι ο κανονισμός επέτρεψε στις δύο κοινότητες να αναπτύξουν τις εμπορικές τους σχέσεις, να διαφανεί η αλληλεπίδραση και το κοινό όφελος από την οικονομική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι ο κανονισμός πέρασε από δυσκολίες αλλά κι ότι βοήθησε και τις δύο κοινότητες σε στιγμές που υπήρχαν τεράστια προβλήματα.
Υπενθύμισε ότι το 2011, με την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Μαρί η ελληνοκυπριακή κοινότητα μπόρεσε να αγοράσει ρεύμα σε προσωρινή βάση και να αποτρέψει την κατάρρευση της οικονομίας μας. Επίσης, το 2013, όταν παρουσιάστηκε πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο στο κατεχόμενο Τρίκωμο οι Τουρκοκύπριοι μπόρεσαν να αγοράσουν από εμάς καθαριστικό υλικό για αντιμετώπισή της. Οι δύο ενέργειες, είπε, ήταν εφικτές μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.
Το πρόβλημα του ΦΠΑ
Ανέφερε ότι προτεραιότητα του ΚΕΒΕ είναι να αυξήσει τις ελληνοκυπριακές πωλήσεις προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να αποδείξει στην πράξη ότι ο κανονισμός λειτουργεί για το οικονομικό όφελος και των δύο κοινοτήτων. Είπε εξάλλου ότι είναι σε διαβούλευση με την κυβέρνηση για να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ΦΠΑ που επιβάλλεται στις πωλήσεις μας και το ποσό μετά δεν μπορεί να ανακτηθεί.
Από το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο, ο Τουργκάι Ντενίζ ανέφερε ότι η πρωτοβουλία για τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής ήταν μια υπόσχεση ειρήνης και ευημερίας μέσω της απλής, αλλά ισχυρής πράξης του εμπορίου. «Αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον όπου το εμπόριο θα κυλά ανεμπόδιστα και οι συγκρούσεις θα πάψουν να υπάρχουν», σημείωσε.
Από το 2004, συνέχισε, το εμπόριο από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται σε περισσότερο από 140 εκατομμύρια ευρώ ενώ όταν ξεκίνησε ανερχόταν σε κατά μέσο όρο στα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όπως ανέφερε, «έχουμε δει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με τα ποσά να φτάνουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023».
Για το χαλλούμι ΠΟΠ
Πρόσθεσε ότι μαζί με την Επιτροπή και τους Τουρκοκύπριους ενδιαφερόμενους, κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να καταστεί δυνατή η εμπορία του προϊόντος ΠΟΠ Hellim/Halloumi, στην αγορά της ΕΕ. «Έχουν περάσει τρία χρόνια από την καταχώριση ως ΠΟΠ και θα θέλαμε να δούμε την εμπορία χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», είπε ο Τουργκάι Ντενίζ. Πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν τη συμπερίληψη όλων των αγαθών που πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ, την ενίσχυση των υπηρεσιών και το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.
Πηγή: ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου