Στάσιμος παράμεινε ο δανεισμός στην ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο και οι καταναλωτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού συνέχιζε να φρενάρει την οικονομία της ευρωζώνης, όπως προκύπτει από δύο εκθέσεις με εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα εδραιώνουν περαιτέρω το σχέδιο της ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός έχει πλέον υποχωρήσει λίγο πάνω από τον στόχο του 2% και η οικονομική ανάπτυξη έχει φρενάρει.
«Τα σημερινά δεδομένα συμβαδίζουν με μια αρχή για προσεκτικές μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε στο Reuters, ο Bert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην ING.
Τα στοιχεία των τραπεζικών πιστώσεων έδειξαν πόσο πιθανότατα τα υψηλά επιτόκια αποθάρρυναν τους δανειολήπτες καθώς και τους δανειστές, ένα μέρος του τιμήματος που έπρεπε να πληρώσουν στη μάχη της ΕΚΤ ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό.
Τα τραπεζικά δάνεια προς τις εταιρείες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4% τον Μάρτιο, έναντι 0,3% έναν μήνα νωρίτερα. Η αύξηση των δανείων προς τα νοικοκυριά, τα οποία ήταν πιο ανθεκτικά μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, κατέγραψε νέο χαμηλό δεκαετίας στο 0,2%, από 0,3% τον Φεβρουάριο.
Οι καταναλωτές
Άλλη έρευνα της ΕΚΤ δείχνει ότι οι καταναλωτές τον Μάρτιο μείωσαν τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12 μήνες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 στο 3,0%.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για τα επόμενα τρία χρόνια παρέμειναν σταθερές για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 2,5%, ανέφερε η ΕΚΤ στη μηνιαία δημοσκόπησή της σε περίπου 19.000 καταναλωτές.
«Από εδώ και στο εξής, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο να γίνει πολύ αυστηρή η νομισματική πολιτική», δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.
«Μια αυστηρή νομισματική στάση θα μπορούσε να… αυξήσει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου οικονομικής αδυναμίας».
Παράλληλα, ο αριθμός των χρημάτων που κυκλοφορούν στη ζώνη του ευρώ – μέτρο που συχνά λειτουργεί ως βασικός δείκτης – συνέχισε να ανακάμπτει και αυξήθηκε κατά 0,9%, τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάιο.
Αυτό συνδυάστηκε με ορισμένα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν πρόχειρα σημάδια ανάκαμψης ή τουλάχιστον σταθεροποίησης , στην οικονομία.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε γρήγορα το περασμένο έτος, αλλά οι προοπτικές παραμένουν θολές από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών και τις συνεχείς γεωπολιτικές εντάσεις που απειλούν να διαταράξουν το εμπόριο.
Πηγή: ot.gr