Το 55% της εγχώριας αγοράς οίνου καλύπτεται από εγχώριες ποικιλίες οίνου, ενώ το 45% από ποικιλίες από ΕΕ και τρίτες χώρες, αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία συζήτησε «τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά και τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσής τους».
Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Γεώργιος Νεοφύτου, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο για τα κυπριακά οινοποιία να επικεντρωθούν στην εγχώρια αγορά, παρά στο εξωτερικό, έτσι ώστε να αυξήσουν το μερίδιο τους και εξέφρασε την ανάγκη να αναδειχθεί το κυπριακό κρασί και να προωθηθεί η κουμανταρία και η ζιβανία.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στην Κύπρο «έχουμε περίπου 130 νομικά ή φυσικά πρόσωπα οινοπαραγωγούς», προσθέτοντας ότι ως φυσικές μονάδες έχουμε περίπου 80, κάτι που σημαίνει πως ένα οινοποιείο έχει τρία νομικά πρόσωπα.
Ανέφερε ότι η παραγωγή ανέρχεται περίπου στα 9 εκατομμύρια λίτρα κρασιού ετησίως, ως μέσος όρος από 2011 – 2024, ενώ η κατανάλωση οίνου ανέρχεται στα 16 εκ. λίτρα.
Είπε ακόμη ότι υπάρχουν 70.000 δεκάρια αμπελουργική έκταση στην Κύπρο με 40 ποικιλίες οινοπαραγωγής, εκ των οποίων τρεις ποικιλίες (ξυνιστέρι, ντόπιο μαύρο και σουλτανίνα), καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση του κυπριακού αμπελώνα που είναι περίπου το 70%.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι συνολικά υπάρχουν εννέα γηγενείς ποικιλίες μεταξύ των οποίων ξυνιστέρι, ντόπιο μαύρο, κανέλα, βασίλισσα, σπούρτικο, γιανούδι, μαραθεύτικο.
«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία των γηγενών ποικιλιών γιατί δίδουν ταυτότητα στον κυπριακό οίνο», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «παρόλο που έχουμε πέντε οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που δίδουν ποιότητα, φαίνεται ότι δεν αξιοποιήθηκε σε ένα καλό βαθμό από τους οινοποιούς μας».
Σημείωσε ότι οι πέντε οίνοι ΠΟΠ είναι η κουμανταρία, η Λαόνα Ακάμα, το Βουνί Παναγιά, τα κρασοχώρια Λεμεσού και η Πιτσιλιά.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου Ανδρέας Καραμανής είπε ότι το Υπουργείο εφαρμόζει δύο πυλώνες για αντιμετώπιση προβλημάτων στην ντόπια αγορά και στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία εμπορίου έχει θέσει την τελευταία τριετία τον στόχο προώθησης των κυπριακών οίνων στο εξωτερικό και εφαρμόζει το εθνικό σχέδιο δράσης για τον κυπριακό οίνο που περιλαμβάνει μια σειρά στοχευμένων δράσεων όπως η συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις στο εξωτερικό με κρατικό περίπτερο.
Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι παραχωρείται χορηγία για την ιδιωτική συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, καταχωρούνται άρθρα και διαφημίσεις σε εξειδικευμένα έντυπα και ιστοσελίδες στο εξωτερικό, διοργανώνονται εκδηλώσεις οινογνωσίας και παρέχεται στήριξη σε κυπριακά οινοποιεία για τη διείσδυση σε ξένες αγορές, ενώ το Υπουργείο προχώρησε στη δημιουργία και προώθηση μιας σύγχρονης εθνικής οπτικής ταυτότητας για τον κυπριακό οίνο.
Πρόσθεσε ότι ο άλλος πυλώνας που εφαρμόζει το Υπουργείο αφορά τις επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα με στόχο την βελτίωση της συνολικής απόδοσης των οινοποιίων, την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Είπε ακόμη ότι από το 2014 που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων στον τομέα το Υπουργείο έχει εγκρίνει χορηγία ύψους 14,8 εκ. ευρώ, προς όφελος 45 οινοποιίων εκ των οποίων τα 13 αφορούν νέα οινοποιεία.
Αναφορικά με τις εγχώριες εξαγωγές, ο κ. Καραμανής είπε ότι αυτές ανήλθαν στο 1,3 εκ. ευρώ το 2023, ενώ την τετραετία 2020-2023 ανήλθαν στα 5,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 48% το 2023 σε σχέση με το 2020.
«Ο κυπριακός οίνος τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να κερδίζει αναγνώριση και κύρος σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασιλειο, Κίνα, Ισραήλ, Εσθονία, Πολωνία, Ελλάδα)», υπογράμμισε.
Πηγή: ΚΥΠΕ