Business Tech
Βρήκε τρόπους η Microsoft να γλιστρά από τους κανόνες για τα μονοπώλια;
Η πρόσληψη του Σουλεϊμάν ήταν «ουσιαστικά μια εξαγορά της Inflection χωρίς να χρειάζεται να περάσει από ρυθμιστική έγκριση», έγραψε ο Τόνι Γουάνγκ
Βρήκε τρόπους η Microsoft να γλιστρά από τους κανόνες για τα μονοπώλια;
Ο τεχνολογικός γίγαντας του Σιάτλ, με χρηματιστηριακή αξία που ανέρχεται στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, φαίνεται να ξεδιπλώνει μια στρατηγική που ουσιαστικά προβλέπει την ταχεία προσέλκυση στελεχών (ή ταλέντων αν προτιμάτε) στον παγκόσμιο αγώνα για να ηγηθεί της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν οι Financial Times, το κάνει με προσεκτικό τρόπο για να αποφύγει προβλήματα από τις ρυθμιστικές αρχές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η τελευταία κίνηση της Microsoft ήρθε την Τρίτη, όταν ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική πρόσληψη του Μουσταφά Σουλεϊμάν, συνιδρυτή της DeepMind της Google και διευθύνοντος συμβούλου της startup εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Inflection, για να διευθύνει μια νέα μονάδα τεχνητής νοημοσύνης για καταναλωτές, που ονομάζεται Microsoft AI.

Πρόκειται για μια αρκετά ασυνήθιστη ιστορία. Ο Σουλεϊμάν, Βρετανός επιχειρηματίας που ήταν μεταξύ των συνιδρυτών της DeepMind στο Λονδίνο το 2010, είχε μόλις αντλήσει 1,3 δισ. δολάρια από τη Microsoft, την Nvidia και άλλους επενδυτές σε αποτίμηση περίπου 4 δισ. δολαρίων για τη νέα του επιχειρηματική δραστηριότητα, την Inflection, τον περασμένο Ιούνιο.

Και όχι μόνο η Microsoft απομακρύνει τον Σουλεϊμάν από τη θέση του επικεφαλής της Inflection, αλλά θα προσλάβει και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Inflection, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επιστήμονα.

Η πιθανή ενόχληση των υπόλοιπων χρηματοδοτών της Inflection θα ήταν δικαιολογημένη, αφού έδωσαν δισεκατομμύρια χρηματοδότησης μόνο και μόνο για να δουν τον διευθύνοντα σύμβουλο Σουλεϊμάν να φεύγει.

Η αποφυγή των ρυθμιστικών αρχών
Ο συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης και εκτελεστικός πρόεδρος του LinkedIn, Ριντ Χόφμαν έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «όλοι οι επενδυτές της Inflection θα έχουν ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα», χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Ωστόσο, τα πιο θετικά αποτελέσματα πιθανότατα θα είναι για τη Microsoft, η οποία μπορεί πλέον να προσθέσει τον Σουλεϊμάν και την Inflection στη σταθερά των στοιχημάτων της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με μικρότερο κίνδυνο να σκοντάψει στους περιορισμούς των ρυθμιστικών αρχών ανταγωνισμού.

Η Microsoft δημιούργησε ένα ηγετικό πλεονέκτημα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με το να γίνει ο κύριος συνεργάτης της OpenAI που κατασκευάζει το ChatGPT. Αλλά έχει επίσης επιδιώξει να συνδεθεί στενά με άλλες πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, όπως η γαλλική Mistral, μέσω μιας πρόσφατης επένδυσης και μιας «πολυετούς συνεργασίας».

Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στο να κερδηθεί η μάχη για τα ταλέντα και να διασφαλιστεί ότι οι πλατφόρμες της Microsoft – και ιδιαίτερα η μονάδα cloud Azure – θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής εξέλιξης.

Η πρόσληψη ομάδων από την Inflection – και η σύναψη μειοψηφικών επενδύσεων και εμπορικών συνεργασιών – θα δεσμεύσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ταλέντα με τη Microsoft και το οικοσύστημά της, χωρίς να εγείρει τις κλασικές ανησυχίες για τον ανταγωνισμό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι παραδοσιακές εξαγορές.

Εξαγορά χωρίς ρυθμιστική έγκριση
Η πρόσληψη του Σουλεϊμάν ήταν «ουσιαστικά μια εξαγορά της Inflection χωρίς να χρειάζεται να περάσει από ρυθμιστική έγκριση», έγραψε ο Τόνι Γουάνγκ, διευθύνων εταίρος στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων 500 Global.

Η Microsoft και η Inflection τόνισαν ότι η συμφωνία δεν αποτελεί εξαγορά και ότι η Inflection παραμένει ανεξάρτητη εταιρεία.

Παρά την πραγματοποίηση αυτών των συμφωνιών και όχι πλήρους εξαγοράς, οι συναλλαγές της με νεοφυείς επιχειρήσεις είναι πιθανό να προσελκύσουν την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών, λένε οι αναλυτές. Οι παρατηρητές ανταγωνισμού εξετάζουν ήδη τη συμμαχία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft με την OpenAI.

Ωστόσο, δεδομένης της ιστορίας της Microsoft με τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές (χαρακτηριστικότερη όλων η περίπτωση εξαγοράς της Activision Blizzard), η εταιρεία μπορεί να έχει κάποιες δικές της έξυπνες πληροφορίες, σημειώνουν οι Financial Times.

Πηγή: OT.gr - Γιώργος Πολύζος

  • Microsoft