Business Tech
Άνευ προηγουμένου ζήτηση για υποδομές υπολογιστικής ισχύος
Η Κίνα χρειάζεται ένα πλήρως ολοκληρωμένο εθνικό δίκτυο πληροφορικής λόγω της παγκόσμιας κούρσας για την υψηλή τεχνολογία
Άνευ προηγουμένου ζήτηση για υποδομές υπολογιστικής ισχύος
Ένα πλήρως ολοκληρωμένο εθνικό δίκτυο πληροφορικής χρειάζεται η Κίνα, αν θέλει να προχωρήσει στην παγκόσμια κούρσα για την υψηλή τεχνολογία και να επανεκκινήσει την οικονομία της για την καινοτομία, σημείωσε ο επικεφαλής της νέας ρυθμιστικής αρχής της χώρας για τα δεδομένα.

Σε άρθρο του στο περιοδικό του Κομμουνιστικού Κόμματος Qiushi το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Δεδομένων (NDA) Liu Liehong δήλωσε ότι η υπολογιστική ισχύς έχει γίνει «η κύρια αρένα του επιστημονικού και τεχνολογικού ανταγωνισμού» μεταξύ των μεγάλων χωρών που σπεύδουν να αναλάβουν το προβάδισμα στις βιομηχανίες του μέλλοντος. «Η υπολογιστική ισχύς έχει γίνει η βασική παραγωγική δύναμη για μια χώρα», δήλωσε ο Liu.

«Οι τεχνολογίες αιχμής και οι μελλοντικές βιομηχανίες που εκπροσωπούνται από τα νέα υλικά, τα βιοφάρμακα, τη γονιδιακή τεχνολογία και την εξερεύνηση σε βάθος σε θάλασσα, αέρα και διάστημα, έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για υποδομές υπολογιστικής ισχύος. Ένα ενοποιημένο υπολογιστικό σύστημα θα βελτιστοποιούσε τους πόρους, θα μείωνε το κόστος και θα βοηθούσε τη χώρα να επιτύχει ανακαλύψεις σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η κβαντική πληροφορία», πρόσθεσε.

Το χάσμα και η NDA
Σύμφωνα με την South China Morning Post, το Πεκίνο έχει θέσει την υπολογιστική ισχύ στο επίκεντρο των προσπαθειών του να μειώσει το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην τεχνολογία, ιδίως στην τεχνητή νοημοσύνη.

Για τον σκοπό αυτό, δημιούργησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους την NDA ως φορέα προώθησης της ψηφιακής οικονομίας και ως ρυθμιστή του αναπτυσσόμενου τομέα διαχείρισης δεδομένων.

Οι αρχές έχουν επίσης σηματοδοτήσει ότι θα είναι πιο ανεκτικές στην αποτυχία στην επιστήμη και την τεχνολογία για να ξεπεράσουν την κουλτούρα αποφυγής του κινδύνου και να δώσουν στους νεότερους ερευνητές περισσότερο χώρο για να διερευνήσουν τρόπους υλοποίησης των εθνικών στόχων.

Η Κίνα είναι δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε συνολική υπολογιστική ισχύ και στοχεύει να αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά το ήμισυ έως το 2025.

Το κίνητρο για κάτι τέτοιο είναι σαφές. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το Πανεπιστήμιο Tsinghua, η International Data Corporation και ο κινεζικός πάροχος μεγάλων δεδομένων Inspur ανέφεραν ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα κέρδους που σημείωνε μια χώρα στον δείκτη υπολογιστικής ισχύος, η ψηφιακή οικονομία της χώρας αυξανόταν κατά 0,36% και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της κατά 0,17%.

Ο δείκτης καταρτίζεται για την παρακολούθηση της εξέλιξης της συνολικής υπολογιστικής ισχύος, της υπολογιστικής απόδοσης, των εφαρμογών και της υποδομής σε 15 χώρες του δείγματος. 

Το σχέδιο
Το σχέδιο της Κίνας είναι να δημιουργήσει οκτώ εθνικούς κόμβους υπολογιστικής ισχύος και 10 εθνικές συστάδες κέντρων δεδομένων, ένα μεγαλεπήβολο έργο με την ονομασία «Ανατολικά δεδομένα και δυτική πληροφορική», το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις περίπου 400 δισεκατομμυρίων γιουάν κάθε χρόνο.

Έχει σχεδιαστεί για να ενώσει υπολογιστικά κέντρα σε όλη τη χώρα για να δημιουργήσει μια δεξαμενή γενικής χρήσης, ευφυούς και υπερυπολογιστικής ισχύος και θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το επόμενο έτος.

Το έργο ξεκίνησε το 2022 και εν μέρει αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισορροπιών στους ψηφιακούς πόρους – μεταξύ των πιο ευημερούντων περιοχών της ανατολικής Κίνας και της πλούσιας σε ενέργεια δυτικής.

Ο Liu δήλωσε ότι το έργο θα μειώσει επίσης τα οικονομικά χάσματα μεταξύ των περιφερειών και θα προσελκύσει περισσότερους επαγγελματίες στις περιοχές της ενδοχώρας. Ήδη οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να επενδύουν στον τομέα αυτό.

Τον Ιανουάριο ξεκίνησαν οι εργασίες στη Σενζέν για την κατασκευή ενός υπολογιστικού κέντρου που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 466 εκατομμύρια γιουάν στην πρώτη του φάση.

Όταν ολοκληρωθεί, το κέντρο θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται 1,6 δισεκατομμύρια εικόνες και 1,9 εκατομμύρια ώρες φωνητικής μετάφρασης σε μία ώρα, καθιστώντας το την πιο προηγμένη – και πιο ακριβή – λειτουργία του είδους της στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Περλ.

Η αποτυχία
Η Κίνα όμως πρέπει να «ανεχθεί την αποτυχία» στην επιστήμη και την τεχνολογία για να καλύψει το χάσμα με τις ΗΠΑ. Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δικτύου, ο Liu προειδοποίησε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να «αποφύγουν την προχειρότητα και τις τυχαίες κατασκευές».

Οι υπολογιστικές ομάδες σε όλη τη χώρα θα πρέπει να ενσωματωθούν για να επιταχυνθούν οι οικονομίες κλίμακας, να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και να μειωθεί το κόστος.

Και ενώ η συγκέντρωση της υπολογιστικής ισχύος θα έκανε καλύτερη χρήση των πόρων, θα δημιουργούσε επίσης προκλήσεις για την ασφάλεια, είπε.

«Είναι επείγον να ενισχυθεί ο συντονισμός των συστημάτων ασφαλείας των εθνικών κόμβων. Πρέπει επίσης να αποτρέψουμε κινδύνους από περιφερειακές αποτυχίες δικτύων, διακοπές ρεύματος και ακραίες καταστάσεις», δήλωσε.

Επιπλέον, η βιομηχανία και η ακαδημαϊκή κοινότητα θα πρέπει να συνεργαστούν για να προωθήσουν τα ηλεκτρονικά, τις επικοινωνίες και την επιστήμη των υπολογιστών, συμπλήρωσε.

Πηγή: OT.gr

  • Κίνα
  • τεχνολογία