Business Tech
Σαν να μπαίνει στο ρινγκ με τον Μοχάμεντ Άλι της τεχνολογίας
Πώς παρομοίασε ο ιδρυτής της PR, Red Banyan την αντιπαράθεση του Σαμ Άλτμαν με τον Ίλον Μασκ
Σαν να μπαίνει στο ρινγκ με τον Μοχάμεντ Άλι της τεχνολογίας
Ο Ίλον Μασκ δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει να διαπληκτίζεται με άλλους δισεκατομμυριούχους μεγιστάνες της τεχνολογίας. Ο τελευταίος του στόχος ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν.

Μπορεί ο Μασκ να μην έχει μια νικηφόρα αγωγή εναντίον της OpenAI, της εταιρείας που βοήθησε να ιδρυθεί πριν από σχεδόν μια δεκαετία, αλλά αρκετοί ειδικοί στις δημόσιες σχέσεις δήλωσαν στο Business Insider ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας είχε το πάνω χέρι όταν επρόκειτο να δώσει μάχη με τον Άλτμαν στο δικαστήριο της κοινής γνώμης.

«Ο Σαμ Άλτμαν παλεύει με τον μεγαλύτερο όλων των εποχών. Είναι σαν να μπαίνει στο ρινγκ με τον Μοχάμεντ Άλι του κόσμου της τεχνολογίας», δήλωσε ο Έβαν Νίρμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας PR, Red Banyan.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Μασκ πέταξε το γάντι στον Άλτμαν, όταν κατέθεσε αγωγή εναντίον του και εναντίον της OpenAI σε δικαστήριο της Καλιφόρνια, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία που υποστηρίζεται πλέον από τη Microsoft παραβίασε μια «ιδρυτική συμφωνία» του 2015 για την ανάπτυξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι ως κερδοσκοπική εταιρεία.

Σημειώνεται ότι ο Μασκ ρίχνει βολές κατά του Άλτμαν και της OpenAI εδώ και χρόνια, αλλά ο Άλτμαν και η εταιρεία του παρέμειναν μάλλον απαθείς – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. 

Σε μια πρόσφατη δικαστική κατάθεση, η OpenAI χαρακτήρισε την αγωγή του Μασκ ως «επιπόλαιη» και «ασυνάρτητη», υποστηρίζοντας ότι ο Μασκ ενήργησε από ζήλια για την επιτυχία της OpenAI αφού ο ίδιος αποχώρησε από την εταιρεία το 2018. Η εταιρεία δημοσίευσε επίσης μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμφανίζουν τον Μασκ όχι μόνο να υποστηρίζει τη μετάβαση της startup σε ένα κερδοσκοπικό μοντέλο, αλλά επιπλέον να πιέζει την εταιρεία να «προσκολληθεί στην Tesla ως αγελάδα μετρητών».

Η αγωγή έχει φέρει αντιμέτωπους δύο από τους πιο ισχυρούς διευθύνοντες συμβούλους στον τομέα της τεχνολογίας. Αλλά μπορεί να μην είναι δίκαιος αγώνας, λένε οι ειδικοί σε θέματα δημοσίων σχέσεων.

Ο Νίρμαν δήλωσε ότι ο Άλτμαν και η OpenAI έχουν «περισσότερα να χάσουν» σε αυτή τη μάχη από τον Μασκ επειδή «δεν έχουν υποστεί την ίδια διαμάχη, κριτική και επικρίσεις» που υπέστη ο Μασκ και οι εταιρείες του, όπως η Tesla, η SpaceX και ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης X.

Η φήμη του Μασκ έχει ήδη επηρεαστεί από αυτό που ο Νίρμαν αποκάλεσε «σειρά λανθασμένων δημοσίων σχέσεων» τα τελευταία χρόνια, αλλά ο ειδικός σε θέματα δημοσίων σχέσεων δήλωσε ότι «το εμπορικό σήμα του Μασκ είναι πολύ μεγαλύτερο από το εμπορικό σήμα του Σαμ Άλτμαν σε αυτό το σημείο, καλώς ή κακώς».

«Έχει βρεθεί σε πολλούς σκληρούς καβγάδες και έχει καταφέρει να βγαίνει πάντα όρθιος», δήλωσε ο Νίρμαν, ο οποίος είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου «The Cancel Culture Curse», για τον Μασκ.

Ώθηση για το xAI
Ο Νίρμαν και άλλοι ειδικοί σε θέματα δημοσίων σχέσεων δήλωσαν στον Business Insider ότι η αγωγή του Μασκ κατά της OpenAI έβαλε την εταιρεία που έφτιαξε το ChatGPT – και τώρα αξίζει 86 δισεκατομμύρια δολάρια – στην καυτή θέση, ενώ παράλληλα έδωσε ώθηση στη δική του startup τεχνητής νοημοσύνης.

«Ο Ίλον Μασκ είναι ο καλύτερος κασκαντέρ δημοσίων σχέσεων που έχω δει ποτέ», δήλωσε ο Κάιλ Αρτεάγκα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας-PR The Bulleit Group. «Ο Ίλον δεν νοιάζεται να κερδίσει αυτή τη δίκη- το μόνο που κάνει είναι να κλέψει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης από την OpenAI και να βάλει ένα ψήγμα αμφιβολίας στα κεφάλια των προγραμματιστών».

Αν και νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι η αγωγή του Μασκ είναι πιθανό να απορριφθεί, ο Αρτεάγκα εξήγησε ότι ο Μασκ, μέσω της αγωγής, είχε τοποθετήσει τη δική του αντίπαλη startup AI, την xAI, ψηλά στην αγορά χάρη στην κάλυψη που είχε λάβει από τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με την αγωγή.

«Αυτό που έχει κάνει ο Ίλον είναι ουσιαστικά να ξεπεράσει όλους τους μεγάλους παίκτες – την Anthropic, την Cohere, την Mistral, την Gemini και την Copilot. Βασικά προσπαθεί να τοποθετηθεί ως ο νούμερο 2 παίκτης στον χώρο», δήλωσε ο Αρτεάγκα.

Πηγή: OT.gr

  • Άλτμαν
  • Μασκ