Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσερχόμενη σε ημερίδα της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με θέμα τις καρδιακές αρρυθμίες και τις νέες εξελίξεις, η υπουργός Υγείας είπε ότι οι λίστες αναμονής είναι ένα συνεχόμενο πρόβλημα γι’ αυτό έχει αποφασίσει, όπως είπε, να βρεθούν λύσεις με τη συνεργασία όλων.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ, της ΟΣΑΚ, του ΠΙΣ και των προσωπικών γιατρών. «Θεωρούμε ότι με τη συμβολή όλων θα βρούμε λύσεις», ανέφερε η Πόπη Κανάρη, προσθέτοντας ότι έχει κάποιες προτάσεις.
«Θα τεθούν στο τραπέζι, θα συζητηθούν αλλά αναμένω και λύσεις από όλους τους συμμετέχοντες στο σύστημα υγείας γιατί αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Το βλέπουμε καθημερινώς, όπως και τα παράπονα στον επίτροπο του ΓεΣΥ και σε εμάς».
Η Πόπη Κανάρη είπε ότι οι λύσεις «πρέπει να είναι άμεσες για να μην ταλαιπωρείται άλλο ο κόσμος περιμένοντας σε κάποιες ειδικότητες, σίγουρα όχι σε όλες, κάποιους μήνες».
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις που να οδηγούν σε ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας όπου μέσα σε λίγες ημέρες, έστω και κάποια μικρή χρονική περίοδο, να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα, κυρίως επειγόντων περιστατικών».
Καινοτόμα φάρμακα
Σε ερώτηση σχετικά με τα καινοτόμα φάρμακα, η υπουργός Υγείας η ανέφερε ότι με το υφιστάμενο σύστημα, υπάρχει επιτροπή ονομαστικών αιτημάτων στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και το σύστημα στον ΟΑΥ που εισάγει καινοτόμα φάρμακα και πρωτόκολλα.
«Αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει θέμα γιατί αυξάνεται συνεχώς το κονδύλι του υπουργείου Υγείας μέσα από την επιτροπή ονομαστικών αιτημάτων. Θεωρήσαμε ότι πρέπει να μεταφερθούν αυτές οι διαδικασίες εξολοκλήρου στον ΟΑΥ, όμως με επίσπευση διαδικασιών από πλευράς του ΟΑΥ και με μεγαλύτερο κονδύλι από τα 40 εκατομμύρια», είπε η Πόπη Κανάρη.
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, «υποσχέθηκε ότι αυτό το κονδύλι θα διπλασιαστεί τουλάχιστον για τον προϋπολογισμό του 2024», ενώ το υπουργείο Υγείας, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, θα συρρικνώσουν το κονδύλι τους.
«Θα μείνει ένα μικρό κομμάτι στο υπουργείο Υγείας για τα καινοτόμα, για εξειδικευμένες θεραπείες, για πολύ εξειδικευμένα φάρμακα». Η υπουργός πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο κονδύλι θα μεταφερθεί στον ΟΑΥ και ότι με την επίσπευση των διαδικασιών και με κριτήρια που θα συναποφασιστούν μεταξύ του υπουργείου και ΟΑΥ, να τεθεί αυτή η διαδικασία στους μηχανισμούς του ΟΑΥ».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, απάντησε αρνητικά και είπε ότι θα τεθούν τα κριτήρια από τις δύο επιτροπές και θα αρχίσει η διαδικασία με την εισαγωγή του συστήματος, το 2024 όταν θα υπάρχει και ο προϋπολογισμός για το έτος.