Το υπουργείο του, δίδει επίσης έμφασης στο να διευκολύνει το μέσο νοικοκυριού στην Κύπρο, που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει προκαταβολή, να χορηγηθεί και να ενταχθεί σε σχέδιο δόσεων που θα καταβάλλονται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος ανά διμηνία, μέχρι την εξόφληση.
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Παπαναστασίου, προωθείται νομοσχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε οικείες, χωρίς κεφάλαιο. «Θέλουμε να υπάρχει ένα διαχρονικό σχέδιο φωτοβολταϊκών συστημάτων για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να διαθέσουν το αρχικό κεφάλαιο για μια τέτοια εγκατάσταση στην οικεία τους. Το συγκεκριμένο σύστημα να μπορεί να αποπληρώνεται μέσα από τον λογαριασμό ηλεκτρισμού», ανέφερε.
Ο υπουργός Ενέργειας έδωσε και το εξής παράδειγμα: «Εάν κάποιο σπίτι πληρώνει σήμερα 300, 400 ευρώ τη διμηνία, να μπορεί μέσα από το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα του δοθεί από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, να πληρώνει λογαριασμό 25 με 30 ευρώ. Θα υπάρχει επίσης και μια γραμμή στον λογαριασμό του ρεύματος που του αποστέλνεται, που να λέγεται δόση φωτοβολταϊκού συστήματος, ας πούμε 100 με 150 ευρώ, μέχρι την αποπληρωμή του συστήματος».
Όπως διευκρίνισε, το σχέδιο θα απευθύνεται σε οικείες μέσου μεγέθους της τάξης των 4.2 και 4.5 κιλοβάτ, όσα χρειάζεται ένα μέσο σπίτι στην Κύπρο. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν νεότερα, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως θα εφαρμοστεί και το virtual metering ώστε να επωφεληθούν του σχεδίου και οι οικίες που δεν έχουν οροφή ή χώρο στην οροφή, όπως τα διαμερίσματα.
Αναφορικά με την παρόμοια πρόταση της ΑΗΚ, ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι «δεν πληροί τα κριτήρια που είχαμε θέσει εμείς ως Υπουργείο Ενέργειας» και ως εκ τούτου δεν θα υιοθετηθεί.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου ξεκαθάρισε επίσης πως το επιδιωκόμενο τέλος αλληλεγγύης «θα προέρχεται από εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν χαμηλότερου κόστους ηλεκτρική ενέργεια, κατά κύριο λόγο από φωτοβολταϊκά».