Η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση με τα φθηνότερα καύσιμα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.
Το παραπάνω πόρισμα επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης και ο Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου Ανδρέας Χρίστου μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι».
Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων, εξηγώντας ότι η χαμηλότερη φορολογία στα καύσιμα συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση των χαμηλότερων τιμών για τους καταναλωτές.
Η απομάκρυνση των φόρων κατατάσσει την Κύπρο στη θέση με τα ακριβότερα καύσιμα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε
Ωστόσο, επισήμανε ότι η απομάκρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα, τοποθετώντας την Κύπρο σε υψηλότερη θέση με τα ακριβότερα καύσιμα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αυτό οφείλεται ενδεχομένως, όπως είπε στο γεγονός ότι τα καύσιμα εισάγονται σε υψηλότερη τιμή από αυτή που θα έπρεπε. Κατόπιν τούτου απηύθυνε ερώτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό κατά πόσο αμφισβητεί το γεγονός ότι τα καύσιμα θα μπορούσαν να διατείθονταν στην αγορά σε πιο χαμηλές τιμές.
Στη συνέχεια, ο κ. Δρουσιώτης υποστήριξε ότι η απουσία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου δημιουργεί ένα κενό που επιτρέπει την ανάπτυξη πρακτικών αισχροκέρδειας, κάτι που επισημαίνει ο Σύνδεσμός Καταναλωτών επανειλημμένα εδώ και χρόνια.
Μάλιστα, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι ο Υπουργός Εμπορίου σε δηλώσεις του δύο μήνες πριν επικύρωσε τις επισημάνσεις του, σχετικά με τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος παρακολούθησης των καυσίμων, τονίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης του μέσω της ενσωμάτωσης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Για όσα ειπώθηκαν πιο πάνω ο κ. Χρίστου ανέφερε αρχικά ότι η Υπηρεσία Προστασίας παρακολουθεί καθημερινά τις τιμές των καυσίμων μέσω ειδικού λογισμικού που έχουν στη διάθεση τους και στόχος τους είναι να διασφαλιστεί το όφελος των καταναλωτών, των επιχειρηματιών και της οικονομίας γενικότερα.
Ακριβότερα λόγω γεωγραφικής θέσης και μικρής αγοράς
Ακολούθως, ο κ. Χρίστου ανάλυσε τους λόγους για τους οποίους τα καύσιμα χωρίς φόρους είναι ακριβότερα, λέγοντας ότι το επιπλέον μεταφορικό κόστος που απαιτείται κατά την εισαγωγή των καυσίμων, λόγω της νησιώτικης γεωγραφική θέση της Κύπρου και επειδή η Κύπρος είναι μικρή αγορά και οι εισαγωγείς όσο πιο μικρή ποσότητα εισάγουν, τόσο πιο ψηλή τιμή εξάγουν τα καύσιμα τους. Παρά ταύτα, υπογράμμισε ότι «έχουμε τα φθηνότερα καύσιμα και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί».
Ο κ. Δρουσιώτης παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι «δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, διότι μπορούμε να πληρώνουμε τα καύσιμα σε ακόμα χαμηλότερες τιμές» και ακολούθως, έκανε αναφορά για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και ανέφερε ότι η συγχώνευση εταιρειών έχει οδηγήσει σε ολιγοπωλιακή αγορά, υπονομεύοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό.
Νοθευμένος ανταγωνισμός στην αγορά καυσίμων
Στη συνέχεια, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε την ύπαρξη καταγγελιών από πρατηριούχους σχετικά με πρακτικές νοθευμένου ανταγωνισμού, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από μια καθυστέρηση πέντε μηνών, απάντησε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να προχωρήσει σε έρευνα. Ο κ. Δρουσιώτης υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει και αυτεπάγγελτα, εντούτοις δεν το έκανε, όπως είπε.
Σχολιάζοντας το πιο πάνω ο κ. Χρίστου είπε ότι η αρμοδιότητα να αξιολογήσει την ύπαρξη νοθευμένου ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων ανήκει αποκλειστικά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Παράλληλα, επισήμανε την ύπαρξη συνολικά 330 πρατηρίων καυσίμων στην Κύπρο, θέτοντας το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει ανταγωνισμός σε μια αγορά με τόσο μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
Ο κ. Δρουσιώτης απάντησε με τη σειρά του, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη σημαντικών διαφορών μέγιστης και χαμηλής τιμής γύρω στα 20 – 23 σεντ ανά λίτρο στα διάφορα πρατήρια και ζήτησε από τον κ. Χρίστου να διευκρινίσει από τα 330 πρατήρια ποια έχουν μείνει ανεξάρτητα και ζήτησε στοιχεία σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις συμβάσεις μεταξύ των πρατηρίων και των μεγάλων εταιρειών, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού.
Απαντώντας στα παραπάνω σχόλια, ο κ. Χρίστου υποστήριξε ότι τα υπάρχοντα δεδομένα καταδεικνύουν την ύπαρξη ανταγωνιστικών πρακτικών στην αγορά.