Retail
"Ξεκουρδίζεται" η αγορά πολυτελών ρολογιών
Ποια τα αίτια της πτώσης
Από τα τέλη του 2022, η Wall Street έχει «γεμίσει» με δυσοιώνες προβλέψεις ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα προκαλέσουν χάος στην αμερικανική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Αλλά ενώ η ευρύτερη οικονομία άντεξε παραδόξως εκπληκτικά καλά, η νομισματική σύσφιγξη προκάλεσε την πτώση ενός κλάδου -τη δευτερογενή αγορά ρολογιών πολυτελείας.

Ο δείκτης της WatchCharts – ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές 60 ρολογιών από κορυφαίες μάρκες όπως η Rolex, η Patek Philippe και η Audemars Piguet – έχει σημειώσει πτώση 32% από το ανώτατο επίπεδο του Μαρτίου 2022. Ένας ξεχωριστός δείκτης μόνο για τα μοντέλα της Rolex σημείωσε πτώση κατά 27% την ίδια περίοδο, όπως αναφέρει το Business Insider.

Η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τα τελευταία πέντε τρίμηνα θεωρείται ως ο βασικός λόγος για την πτώση των τιμών των ρολογιών. Τα υψηλότερα επιτόκια τροφοδότησαν τους φόβους για οικονομική ύφεση, ωθώντας τους επενδυτές να περιορίσουν τις δαπάνες ειδών πολυτελείας και να ενισχύσουν τις αποταμιεύσεις. Η πτώση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, που επίσης επιταχύνθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων, έχει πλήξει με την σειρά τη ζήτηση για ρολόγια.

Τα ακριβότερα ρολόγια έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις. Εκείνα στην κατηγορία τιμών 50.001- 100.000 δολαρίων υποχώρησαν πάνω από 15% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η κατηγορία των 10.001- 20.000 δολαρίων υποχώρησε κατά 10,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της WatchCharts. Η ζώνη των 5.001-10.000 δολαρίων σημείωσε πτώση 6,8%.

Ορισμένες μάρκες έχουν νιώσει τον «πόνο»  περισσότερο από άλλες. Ο δείκτης Rolex Market Index, ο οποίος παρακολουθεί τα 30 πιο πολυτελή μοντέλα, έχει υποχωρήσει κατά 12,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο δείκτης Patek Philippe έχασε 18%. Εκείνη η μάρκα ωστόσο, που σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, είναι η Audemars Piguet, με πτώση σχεδόν 20% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της WatchCharts.

Πηγή: ΟΤ.gr