Health & Pharma
Ένας στους 10 προσβάλλεται από «το αυτί του κολυμβητή»
Όταν το νερό μπορεί να προκαλέσει εξωτερική ωτίτιδα
Ένας στους 10 προσβάλλεται από «το αυτί του κολυμβητή»
Όσο οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού ανεβαίνουν, τόσο περισσότερο χρειαζόμαστε το μπάνιο στη θάλασσα αλλά και στο σπίτι για να κρατηθούμε δροσεροί. Όμως οι βουτιές στη θάλασσα, όπως και το ντους είναι πιθανό να επιτρέψουν στο νερό να μείνει μέσα στο αυτί και να προκαλέσει εξωτερική ωτίτιδα.

Ονομάζεται και ως «το αυτί του κολυμβητή» γιατί όσο περισσότερη είναι η επαφή μας με το νερό, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος ωτίτιδας. Με αφορμή το καλοκαίρι, το επιστημονικό περιοδικό Jama παρουσίασε «το αυτί του κολυμβητή», στην προσπάθεια να ενημερώσει τον πληθυσμό για τη λοίμωξη, τη θεραπεία και την πρόληψή της.

Οι ειδικοί Τζέιμς Πιερ και Άντονι Τολισάνο από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας Ενστόλων στη Μπιθέσδα του Μέριλαντ, εξηγούν ότι «το αυτί του κολυμβητή» είναι μια μόλυνση του ακουστικού πόρου. Ο ακουστικός πόρος συνδέει το τύμπανο με το εξωτερικό αυτί. H ωτίτιδα που προκαλεί το «αυτί του κολυμβητή» συνήθως προκαλείται από βακτήρια αλλά μπορεί επίσης να προέρχεται από μύκητες. Σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους θα το υποστεί στη διάρκεια της ζωής του.

Πώς συμβαίνει
Το αυτί του κολυμβητή είναι κοινό στα παιδιά αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι κολυμβητές διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αλλά ο καθένας μπορεί να κολλήσει. Για παράδειγμα, άτομα που φορούν ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να κρατήσουν υγρασία στον ακουστικό πόρο από την εφίδρωση ή το ντους. Όταν το αυτί δεν στεγνώνει τελείως, τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται πιο εύκολα.

Αυτό προκαλεί μόλυνση και ερεθισμό του ακουστικού πόρου. Ο καθαρισμός, το ξύσιμο ή η τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτί μπορούν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση. Σε αντίθεση με άλλες λοιμώξεις του αυτιού, ο χώρος πίσω από το τύμπανο, στο εσωτερικό αυτί, συνήθως δεν επηρεάζεται.

Συνήθη συμπτώματα
Τα συμπτώματα της λοίμωξης συχνά ξεκινούν με πόνο στο αυτί. Συνηθισμένο επίσης είναι και ένα αίσθημα ότι το αυτί είναι «γεμάτο» ή η ακοή είναι μειωμένη. Μπορεί να υπάρχουν εκκρίσεις από το αυτό που να μυρίζουν άσχημα, οι οποίες είναι εμφανείς κυρίως στο μαξιλάρι μετά τον ύπνο. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φαγούρα, ερυθρότητα ή πρήξιμο. Πυρετός, ρίγη ή περαιτέρω συμπτώματα που δεν περιορίζονται στο αυτί είναι σπάνια.

Η κύρια θεραπεία
Εάν υπάρχουν τα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό. Η κύρια θεραπεία είναι σταγόνες αντιβιοτικού στα αυτιά για περίπου μία εβδομάδα. Τα αντιβιοτικά από το στόμα συνήθως δεν χρειάζονται. Το αντιβιοτικό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων και στον έλεγχο της μόλυνσης. Οι σταγόνες στα αυτιά μπορεί επίσης να περιέχουν και ένα στεροειδές για τη μείωση του οιδήματος και του πόνου.

Μερικές φορές οι λοιμώξεις είναι επαναλαμβανόμενες. Η ολοκλήρωση της θεραπείας είναι σημαντική. Εάν η λοίμωξη προκαλεί πολύ πρήξιμο, μερικές φορές ο ωτορινολαρυγγολόγος χρειάζεται να βάλει κάτι για να κρατήσει τον ακουστικό πόρο ανοιχτό και να επιτρέψει στις σταγόνες του αντιβιοτικού να φτάσουν στη μόλυνση. Αυτό ονομάζεται φυτίλι.

Η διατήρηση των αυτιών στεγνά, η αποφυγή τοποθέτησης αντικειμένων στο αυτί και ο τακτικός καθαρισμός των ακουστικών συσκευών μπορεί να μειώσει τις μολύνσεις. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, ένα βαμβάκι με βαζελίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει την είσοδο νερού στο αυτί.

Μετά το κολύμπι ή το μπάνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιστολάκι μαλλιών σε κρύο για να στεγνώσει απαλά το αυτί. Θα πρέπει να αποφεύγονται συσκευές καθαρισμού αυτιών χωρίς συνταγή γιατρού, κεριά ή άλλες θεραπείες στο σπίτι.

Τι γίνεται αν δεν βελτιωθεί
Τα συμπτώματα θα πρέπει να βελτιωθούν μέσα σε λίγες ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι περισσότεροι ασθενείς θα ανακάμψουν πλήρως μέσα σε 7 με 10 ημέρες. Εάν όχι, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό που χρήζει νέας ιατρικής παρακολούθησης.

Αν η λοίμωξη αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης σε κοντινά οστά ή δέρμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με διαβήτη ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μακροχρόνιες λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ακοή και ουλές.

Πηγή: In.gr

  • το αυτί του κολυμβητή
  • υγεία
  • ωτίτιδα