Το κόστος των συστατικών για την παρασκευή ενός παραδοσιακού γαλλικού coq au vin, δηλαδή κόκκορα κρασάτου, αυξήθηκε και πάλι τον Ιούνιο, αψηφώντας τη συνεχιζόμενη μείωση του ρυθμού του συνολικού πληθωρισμού δείχνοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και χονδρικής αργούν να φθάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ο προσαρμοσμένος δείκτης του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει πόσα πρέπει να ξοδέψουν τα νοικοκυριά σε είδη που χρειάζονται για να μαγειρέψουν το συγκεκριμένο πιάτο, σημείωσε άνοδο 10,6% από έτος σε έτος τον Ιούνιο. Από τον Μάιο επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί αύξησης των τιμών στα καρότα, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
Ο ρυθμός του συνολικού άλματος από έτος σε έτος μειώθηκε από 12,4% τον προηγούμενο μήνα, βοηθούμενος από την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των πουλερικών. Ωστόσο, ο δείκτης – με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και του Υπουργείου Γεωργίας και Διατροφής της Γαλλίας- έδειξε ότι το συνολικό κόστος του πιάτου έφτασε στο νέο υψηλό των 19,42 ευρώ.
Ο βασικός πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, στο 5,3%. Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων παραμένουν υψηλές στο 13,7%, με τα φρέσκα προϊόντα κατά 14,1% πιο ακριβά.
Η τιμή του κοτόπουλου, που είναι το πιο ακριβό συστατικό της συνταγής, αυξήθηκε 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν — την πρώτη φορά που το ποσοστό πέφτει κάτω από το 10% σε περισσότερους από 12 μήνες.
Πηγή: in.gr