«Γεια σου! Μου έδωσες ζωή. Τι πρέπει να ξέρω για τη Ρουμανία;», ρώτησε το ρομπότ τον τότε πρωθυπουργό της χώρας και αμέσως μετά άρχισε να παρακολουθεί κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, να δίνει συνεντεύξεις, να βγαίνει στο δρόμο και να συναντά πολίτες.
Ο ION αναπτύχθηκε από ανεξάρτητους Ρουμάνους ερευνητές και το κύριο καθήκον του είναι να σαρώνει τα κοινωνικά δίκτυα και να ενημερώνει την κυβέρνηση σε πραγματικό χρόνο για τα προβλήματα και τις επιθυμίες των πολιτών. Οι τελευταίοι αλληλεπιδρούν με τον Ίον μέσω συνομιλίας στο ion.gov.ro. ή με μηνύματα μέσω Facebook και Instagram.
Στα τέλη Μαρτίου, ο ION επιβιβάστηκε στο μετρό του Βουκουρεστίου για να μιλήσει με νέους. Ταξιδεύει σε όλη τη χώρα με ένα ειδικό τροχόσπιτο για να φτάσει στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της χώρας και σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν σύγχρονη τεχνολογία. Οι εθελοντές βοηθούν στη σύνθεση και στην ανάλυση των δεδομένων, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν καλύτερη ιδέα για τις ανησυχίες των Ρουμάνων πολιτών.
Αν και η Ρουμανία είναι από τα φτωχότερα έθνη της ΕΕ, ο τεχνολογικός της τομέας είναι υψηλής ειδίκευσης. Η χώρα είναι νούμερο ένα στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των επαγγελματιών πληροφορικής. Εταιρείες όπως η Amazon, η Hewlett Packard, η Microsoft και η Oracle δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στον τομέα της πληροφορικής στη Ρουμανία, ο οποίος απέφερε 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.