Retail
Γιατί οι τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη είναι τόσο ψηλές;
Στην ΕΕ οι τιμές τροφίμων ήταν κατά μέσον όρο 17% υψηλότερες τον Απρίλιο συγκριτικά με ένα χρόνο πριν
Γιατί οι τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη είναι τόσο ψηλές;
Οι τιμές των τροφίμων έχουν χτυπήσει κόκκινο και οι πολίτες δυσκολεύονται να γεμίσουν το τραπέζι τους με τα βασικά σε καθημερινή βάση.

Απόδειξη αυτού είναι ότι το ψωμί, το απλό λευκό ψωμί σε φέτες, ακρίβυνε στη Βρετανία κατά 28% μέσα σε ένα χρόνο φτάνοντας το 1.60 ευρώ (1.72 δολάρια).

Στην Ιταλία, γράφουν οι New York Times, η τιμή των σπαγγέτι και των άλλων ζυμαρικών, που αποτελούν τη βάση της ιταλικής διατροφής, αυξήθηκε σχεδόν 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στη δε Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, οι τιμές των τυριών είναι κατά 40% υψηλότερες σε σχέση με ότι ίσχυε πριν από έναν χρόνο, ενώ οι ταπεινές πατάτες κοστίζουν 14% περισσότερο.

Σε ολόκληρη την ΕΕ οι τιμές των τροφίμων ήταν κατά μέσον όρο 17% υψηλότερες τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με τις αντίστοιχες του Απριλίου του 2022. Μάλιστα, η κατάσταση στη Βρετανία είναι χειρότερη απ’ ό,τι στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, αφού οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ήταν κατά 19% υψηλότερες τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που μεταφράζεται στον  ταχύτερο ρυθμό ετήσιου πληθωρισμού τα τελευταία 45 χρόνια. Συγκριτικά, ο αντίστοιχος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν 7,7%.

Ο επίμονος πληθωρισμός στήνει στον τοίχο τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και προβληματίζει έντονα τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιταλία, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα συνάντηση αποκλειστικά για την την εκτίναξη των τιμών των ζυμαρικών).

Ταυτόχρονα, τα βασικά κόστη στη παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του σιταριού και άλλων γεωργικών προϊόντων, καθώς επίσης και των καυσίμων, έχουν μειωθεί στις διεθνείς αγορές για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου χρόνου, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι τιμές των τροφίμων παραμένουν τόσο υψηλές για τους καταναλωτές στην Ευρώπη.

Ανησυχητικό είναι εξάλλου ότι με το αυξανόμενο κόστος εργασίας και την πιθανότητα κερδοσκοπίας, οι τιμές των τροφίμων είναι απίθανο να μειωθούν σύντομα. Η αύξηση αυτή των τιμών θα μπορούσε επίσης να ασκήσει πίεση στις κεντρικές τράπεζες με αποτέλεσμα να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας κατά συνέπεια  την οικονομική ανάπτυξη.

Τι όμως ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων; Πίσω από την ετικέτα της τιμής, για μια φρατζόλα ψωμί, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα έξοδα της συσκευασίας, της μεταφοράς, των μισθών. Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, όπως είναι το σιτάρι και το κρέας, κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών. 

Πηγή: In.gr