Health & Pharma
Σε πρόγραμμα επιτήρησης η Κύπρος για σοβαρό πρόβλημα με κατανάλωση αντιβιοτικών
Στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
Σε πρόγραμμα επιτήρησης η Κύπρος για σοβαρό πρόβλημα με κατανάλωση αντιβιοτικών

Σοβαρό πρόβλημα με την κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων αντιμετωπίζει η Κύπρος, η οποία πλέον θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα επιτήρησης στις συνταγογραφήσεις αντιβιοτικών στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι σύμφωνα με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και ως αποτέλεσμα ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής.

Όπως σημειώνει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις, με στόχο την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στην ιατρική και την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και συμπληρώνει ότι στις δράσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη προγράμματος επιμελητείας (επιτήρησης) της συνταγογράφησης αντιβιοτικών στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας σε συνεργασία, με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Εξηγεί ότι στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος από την Τρίτη, 2 Μαΐου, έχει εισαχθεί ερωτηματολόγιο, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους θεράποντες ιατρούς κατά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ.

Το ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνει και ερώτηση, που αφορά στην κλινική ένδειξη για τη συνταγογράφηση του αντιβιοτικού.

Απώτερος στόχος του Υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει, είναι να προωθηθεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών μόνο όταν ενδείκνυται (δηλαδή σε περίπτωση βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων) αλλά και η συνταγογράφηση αντιβιοτικών, τα οποία είναι κατάλληλα για τη λοίμωξη του ασθενή.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι η ορθολογική χρήση αντιβιοτικών και η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητας των πολύτιμων αυτών φαρμάκων είναι ευθύνη όλων, επαγγελματιών υγείας αλλά και κοινού. 

"Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από συνταγή ιατρού, ο οποίος μας έχει εξετάσει. Δεν φυλάμε αντιβιοτικά για μεταγενέστερη χρήση και δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες. Τέλος, δεν δίνουμε σε άλλους αντιβιοτικά που μας έχουν περισσέψει", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ