Εθελοντές σε δεκάδες χώρες προγραμματίζουν να φυτέψουν δέντρα, να καθαρίσουν από τα σκουπίδια διάφορες περιοχές και καλούν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με αφορμή την αυριανή Ημέρα της Γης, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος.
Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να αυξήσει την αμερικανική χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να περιορίσουν την αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στην Βραζιλία στη διάρκεια συνόδου με ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στις χώρες που μετείχαν στο Φόρουμ Μεγάλων Οικονομιών του Μπάιντεν ότι απαιτείται ένα «άλμα στην κλιματική δράση «για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου στον κόσμο. Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί εξάλλου σε ηχογραφημένο μήνυμά του για την Ημέρα της Γης ότι “δείχνουμε σαν να έχουμε βαλθεί για την καταστροφή».
Η φετινή Ημέρα της Γης έρχεται έπειτα από εβδομάδες ακραίων καιρικών συνθηκών με θερμοκρασίες ρεκόρ 45,4 βαθμών Κελσίου στην Ταϊλάνδη και άλλο ένα τιμωρητικό κύμα καύσωνα στην Ινδία, όπου τουλάχιστον 13 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία σε τελετή το περασμένο σαββατοκύριακο.
Επιστήμονες προειδοποίησαν εξάλλου αυτήν την εβδομάδα ότι φονικοί καύσωνες «θα βαρύνουν σε πρωτόγνωρο βαθμό» την γεωργία, την οικονομία και τη δημόσια υγεία της Ινδίας, υπονομεύοντας τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της χώρας να περιορίσει την φτώχεια, την ανισότητα και τις ασθένειες.
Επιστήμονες για το κλίμα προειδοποίησαν επίσης ότι οι μέσες θερμοκρασίες παγκοσμίως μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος ή το 2024, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αναμενόμενης επιστροφής του καιρικού φαινομένου «Ελ Νίνιο».
Πηγή: Newmoney.gr