Όσες εταιρείες παραγωγοί δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατέχουν άδεια χονδρικής πώλησης ή άδεια παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων καλούνται να δημιουργήσουν ατομικά ή συλλογικά συστήματα για τη διαχείριση των αποβλήτων των φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης, που οι ίδιες τοποθετούν στην αγορά.
Το κόστος για τη λειτουργία ενός τέτοιου δικτύου, με σημεία συλλογής των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων που προέρχονται από νοικοκυριά, θα το επωμιστούν οι εταιρείες, είτε λειτουργώντας το δικό τους δίκτυο είτε σε συνεργασία με άλλες. Το νομοθετικό πλαίσιο, υιοθέτησε την αρχή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
Θα διεξαχθούν εκστρατείες ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εταιρειών φαρμάκων, καθώς και του κοινού, για όλα όσα σχετίζονται με τα νέα δίκτυα συλλογής ληγμένων φαρμάκων και την ανάγκη για σωστή διαχείριση. Για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία από τη μη ορθή διαχείρισή τους.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει ενημερώσει πως με την εγκατάσταση του δικτύου συλλογής θα παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να επιστρέψουν δωρεάν, σε προσιτά σημεία συλλογής, στη στοιχειώδη τους συσκευασία, τα φαρμακευτικά τους απόβλητα που θεωρούν απορριπτέα. Στη συνέχεια, τα απόβλητα θα οδηγούνται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης.
Λόγω της ύπαρξης δραστικών ουσιών στα φαρμακευτικά προϊόντα οικιακής προέλευσης, καλείται το κοινό να μην τα απορρίπτει στα κοινά σκουπίδια και στις αποχετεύσεις, αλλά να τα εναποθέτει για κατάλληλη διαχείριση, στην πρωτογενή τους συσκευασία, στα ενδεδειγμένα σημεία συλλογής.