Συγκεκριμένα ο Δρ Σταύρος Μαλάς παρέλαβε τα ηνία της προεδρίας του Ινστιτούτου Κύπρου από τον καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα, ενώ ο Καθηγητής Didier Roux ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Επιτρόπων του ΙΚυ, θέση την οποία κατείχε ο Καθηγητής Dan-Olof Riska.
Η τελετή ανάληψης των καθηκόντων των δύο Προέδρων πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), στην παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, Μελών του Συμβουλίου των Επιτρόπων του ΙΚυ και του Συνδέσμου Φίλων του Ιδρύματος.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δρ Ανδρέας Πίττας, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και ο Καθηγητής Edouard Brezin, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του ΙΚυ.
Ο Δρ Πίττας ευχαρίστησε τον Καθηγητή Riska, ο οποίος όπως είπε, με την προσωπικότητα και τη σοφία του κατάφερε να καθοδηγήσει το ΙΚυ για πέντε χρόνια, δίνοντας λύσεις στα διάφορα προβλήματα λειτουργίας του.
Παράλληλα, συνεχάρη τον καθηγητή Roux, ευχόμενος κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Ο Δρ Πίττας έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην τεράστια προσφορά και την απόλυτη αφοσίωση του Καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα στο Ινστιτούτο Κύπρου, τονίζοντας ότι η Εκτελεστική Επιτροπή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό και του νέου Προέδρου, Δρος Σταύρου Μαλά, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στο δύσκολο έργο του.
Ο Καθηγητής Brezin έκανε λόγο για ένα μεγάλο επίτευγμα του καθηγητή Παπανικόλα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κατάφερε να καθιερώσει διεθνώς το Ινστιτούτο Κύπρου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
«Ο Δρ Μαλάς κληρονομεί αυτό το πολύτιμο δώρο. Το ΙΚυ δεν κάνει πλέον τα πρώτα του βήματα, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υποστήριξη από την κοινότητα για να φτάσει ακόμη πιο ψηλά», είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Brezin.
Απευθυνόμενοι στο προσωπικό του Ινστιτούτου Κύπρου, οι καθηγητές Riska, Παπανικόλας, Roux και Μαλάς, αναφέρθηκαν στους νέους στόχους και τα μελλοντικά σχέδια τους, σχετικά με το Ίδρυμα.
Ο Καθηγητής Riska ανέφερε ότι είναι προνόμιο να παραδίδει τη θέση του στον Καθηγητή Roux, σημειώνοντας ότι ο διάδοχος του διαθέτει όλη την εμπειρία, ώστε το ΙΚυ να καινοτομήσει και να περάσει στην εμπορευματοποίηση των ερευνητικών του επιτευγμάτων.
Ο Καθηγητής Roux δήλωσε ότι αναλαμβάνει με χαρά την πρόκληση αυτή, υποδεικνύοντας ότι το Ινστιτούτο Κύπρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο απόγειο του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για επέκταση και βελτίωση.
Ο Καθηγητής Παπανικόλας τόνισε ότι η τελετή παράδοσης της προεδρίας βρίσκει το ΙΚυ στο σταυροδρόμι θεμελιωδών επιστημονικών και τεχνολογικών αλλαγών, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι γνώσεις και η εμπειρία του Σταύρου Μαλά επιβεβαιώνουν την ικανότητα του να ηγηθεί των μετασχηματισμών που χρειάζεται το Ινστιτούτο Κύπρου.
Αναλαμβάνοντας τα ηνία του Ινστιτούτου Κύπρου, ο Δρ Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο, όντας κάποιος ο οποίος γνώριζε και υποστήριζε θερμά το ΙΚΥ, από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του. «Το Ινστιτούτο Κύπρου δεν θα πετύχαινε τίποτα από όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, χωρίς το όραμα, την υπομονή, και τα πλάνα του καθηγητή Παπανικόλα. Τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε μαζί σε ακόμα πιο δύσκολες προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια πορτρέτων προηγούμενων Προέδρων του Συμβουλίου Επιτρόπων του ΙΚυ, των καθηγητών Hubert Curien, Edouard Brezin και Dan-Olof Riska. Στους απερχόμενους Προέδρους Παπανικόλα και Riska, καθώς και στον Καθηγητή Brezin, δόθηκε ως δώρο ένα ασημένιο δέντρο ροδιάς, σύμβολο καλής τύχης για το νέο κεφάλαιο της σταδιοδρομίας τους.