Business Tech
Πάνω από 5,5 τρις ευρώ το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος
Πάνω από 5,5 τρις ευρώ το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος
Διπλασιάστηκε μέσα σε μια πενταετία (2015-2020) το κόστος του ηλεκτρονικού εγκλήματος για την παγκόσμια οικονομία, το οποίο πλέον εκτιμάται στα €5,5 τρις.

Δεν είναι τυχαίο ότι - μόνο στην Ευρώπη - σχεδόν το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ε.Ε. (28%) έπεσε θύμα κυβερνοεπιθέσεων (στοιχεία για το 2021), ενώ 2 στους 5 χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.
H έξαρση του κυβερνοεγκλήματος είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, ειδικά μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας και το ψηφιακό fast forward στο οποίο έχει οδηγήσει, αναφέρει ο ΣΕΠΕ. 
Υπολογίζεται ότι περίπου 125 δισεκατομμύρια συσκευές θα έχουν συνδεθεί στο διαδίκτυο μέχρι το 2030,  από 27 δις το 2021.
Στο μεταξύ, οι συνδεδεμένες συσκευές προβλέπεται  να αυξηθούν στα 25 δισεκατομμύρια έως το 2025, με το 1/4 από αυτές να είναι στην Ευρώπη.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 90% των ανθρώπων άνω των 6 ετών  θα έχει διαδικτυακή παρουσία.
«Η ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιοποίηση της καθημερινής μας ζωής καθιστά απαραίτητη την προστασία της κοινωνίας μας από τις απειλές του κυβερνοχώρου. Ο κυβερνοχώρος, από τη φύση του, βασίζεται στη  διασύνδεση των κοινοτήτων κάθε μορφής και καθώς ο ψηφιακός και φυσικός κόσμος είναι όλο και πιο αλληλένδετοι, προκύπτουν νέοι κίνδυνοι»,  αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα νέους κανόνες, που ενισχύουν την κυβερνοασφάλεια της Ε.Ε. σε βασικούς τομείς.

Νέα Οδηγία
Η οδηγία για την ασφάλεια δικτύου και πληροφοριών (NIS2) στοχεύει στη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Ενισχύει, επίσης, τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται και παρέχουν υπηρεσίες σε βασικούς τομείς.
«Η επικαιροποίηση της οδηγίας NIS του 2016 στοχεύει στη βελτίωση της σαφήνειας και της εφαρμογής των κανόνων, καθώς και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ταχύρρυθμων εξελίξεων σε αυτόν τον τομέα. Καλύπτει περισσότερους τομείς και δραστηριότητες απ’ ό,τι πριν, εξορθολογίζει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και ενισχύει την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας», τονίζει το Κοινοβούλιο σε σχετικό report.

ΠΗΓΗ: NetFax Ελλάδος
 

  • κυβερνοέγκλημα
  • κόστος
  • οικονομία
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
  • νέα οδηγία