Health & Pharma
Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες «μεταναστεύουν» στην Ανατολή
Δεν θα αντέξουν τα αυξημένα κατά 200% ενεργειακά κόστη
Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες «μεταναστεύουν» στην Ανατολή
Τα χειρότερα περιμένουν οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες τον προσεχή χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs, τα ενεργειακά κόστη αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 200% πάνω μέσο όρο, σε σχέση με τα επίπεδα του 2021, σε ολόκληρη την Ευρώπη, με εκπροσώπους του κλάδου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρόσθετα κόστη στην παραγωγή.
Η Ένωση Medicines for Europe (που εκπροσωπεί τους μεγάλους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων, όπως είναι η Sandoz, η Teva κ.ά.), σε ανοιχτή της επιστολή προς τους Υπουργούς Ενέργειας και Υγείας της Ε.Ε., προειδοποιεί ότι με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να «δεκαπλασιάζονται» σε ορισμένα εργοστάσια, ο «συνδυασμός πολιτικών πληθωρισμού και ελέγχου των τιμών απειλεί τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και καθιστά την παραγωγή στην Ε.Ε. μη βιώσιμη».
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να «μετακινηθεί» η παραγωγή δραστικών ουσιών από τις χώρες της Ασίας στην Ευρώπη, ώστε να διευκολυνθεί ο εφοδιασμός των φαρμάκων μέσα στην ήπειρο, ένα πρόβλημα που έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό εν μέσω Covid-19.
Αν, όμως, οι παρούσες συνθήκες συνεχιστούν και το 2024, όχι μόνο δεν θα επιστρέψει η παραγωγή στην Ευρώπη, αλλά και περισσότερες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκατασταθούν σε χώρες με πιο οικονομικό περιβάλλον.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του pharmavoice.com, σύμφωνα με την Teva Pharmaceuticals, η τάση αυτή οφείλεται στο κοστοβόρο και παρωχημένο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Τόσο η Medicines for Europe όσο και η Teva ζητούν από την Ε.Ε. να εξετάσει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των φαρμακευτικών εταιρειών, ιδιαίτερα για τους κατασκευαστές γενοσήμων, και να υιοθετήσει νέες πολιτικές τιμολόγησης.
Μάλιστα, μια εξαιρετική συγκυρία/ευκαιρία είναι η τρέχουσα αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ε.Ε., στην οποία -σύμφωνα με την Teva- θα μπορούσε να συμπεριληφθούν στρατηγικές και κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων εντός  της Ευρώπης.

Δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ενεργειακό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο REPowerEU, που αποσκοπεί να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030 και περιλαμβάνει μια σειρά από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, μεταξύ των οποίων η προώθηση εταιρικών συνεργασιών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αέρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και νέες προτάσεις για την πρόσβαση της βιομηχανίας σε κρίσιμες πρώτες ύλες κ.ά. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε μια σημαντική δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης, ύψους 1 δισ. ευρώ, προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
Μένει να δούμε τι θα μπορούσε να «προσφέρει» στη φαρμακευτική βιομηχανία.

ΠΗΓΗ: f.daily Ελλάδος

  • φαρμακευτικές εταιρείες
  • Ευρώπη
  • υψηλά κόστη
  • ενεργειακή κρίση
  • κώδωνας κινδύνου