Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφουν ο Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Πέτρος Αγαθαγγέλου και Μιχάλης Πρωτοπαπάς, «ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' εκοιμήθη τη Δευτέρα, η ώρα 06:40 π.μ.».
Όπως αναφέρεται, ο Αρχιεπίσκοπος «εκοιμήθη ήσυχα, αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του».
«Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του», προστίθεται.
Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος Β' υπήρξε «εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου».
«Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη η ανάδειξη και ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας. Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του», καταλήγει.
Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου η Εξόδιος Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου
Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή, θα τελεστεί η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’.
Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από την Πέμπτη ως την ημέρα της κηδείας και η ταφή θα γίνει σε ειδικό τάφο κάτω από τον Καθεδρικό Ναό.
Ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Γεώργιος, προέβη σήμερα, μετά τη έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, στις ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις του σώματος.
Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε:
Πρώτον, να απαγγελθεί ο θάνατος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου εις τους Προκαθημένους, Πατριάρχας και Προέδρους των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων και Αυτονόμων Εκκλησιών, ως και εις τους Αρχηγούς των λοιπών Χριστιανικών Ομολογιών.
Δεύτερον, να κηρυχθεί εκκλησιαστικό πένθος μέχρι την μέρα της Εξοδίου Ακολουθίας.
Τρίτον, όπως ανοιχθεί Βιβλίο Συλλυπητηρίων στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου από τις 10 το πρωί αύριο μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2022.
Τέταρτο, αποφασίστηκε όπως η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, από την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου ως το πρωί του Σαββάτου.
Πέμπτο, όπως τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.
Έκτο, της Εξοδίου Ακολουθίας προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Έβδομο, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως εκφωνηθεί επικήδειος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.
Όγδοο, ότι θα ηχήσουν πένθιμα κατά την ώρα της Εξοδίου Ακολουθίας, όλες οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Κύπρου και οι σημαίες παραμείνουν μεσίστιες καθ’ όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού πένθους.
Ένατο, όπως η σορός του μεταστάντος ταφεί στον τάφο που ετοίμασε ο μακαριστός κάτω από τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, όπως ήταν και η επιθυμία του ιδίου.
Επίσης, επί σαράντα ημέρες θα τελείται καθημερινώς Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου.
Τέλος, αποφάσισε όπως τελεστεί, υπό τον Μητροπολίτη Πάφου, Θεία Λειτουργία και Τρισάγιο, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και στον Καθεδρικό Ναό και τρισάγια σε όλες τους ιερούς Ναούς της Κύπρου.
Η Ιερά Σύνοδος, κατέληξε ο Μητροπολίτης Πάφου, καλεί το λαό της Κύπρου όπως ενώσει τις προσευχές του υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Το έργο και η προσφορά του Χρυσοστόμου Β’
Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στην Τάλα της Πάφου.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Εκκλησία της Κύπρου, μετά την αποφοίτησή του από το ∆ημοτικό Σχολείο, έγινε δεκτός ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου.
Ακολούθως εστάλη στο Γυμνάσιο Πάφου, από το οποίο αποφοίτησε το 1963.
Στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε ∆ιάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος και μετέπειτα Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο.
∆ιετέλεσε Έφορος της Μονής για πέντε χρόνια.
Το 1968 ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1972.
Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου.
Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος, χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και έγινε Ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γʹ.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη χειροτονήθηκε Επίσκοπος, έχοντας ενθρονισθεί αυθημερόν.
Ως Μητροπολίτης Πάφου αφιερώθηκε στην επιμόρφωση και βελτίωση των συνθηκών του κλήρου καθώς και στην πνευματική καλλιέργεια του ποιμνίου του, αναφέρει η ιστοσελίδα της Εκκλησία της Κύπρου.
Για τον σκοπό αυτό ανασύστησε την Επισκοπή Αρσινόης και εισηγήθηκε στην Ιερά Σύνοδο την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Παπαχρυσοστόμου, η οποία και τον εξέλεξε ως πρώτο Χωρεπίσκοπο της Επισκοπής Αρσινόης.
Εκπροσώπησε πολλές φορές την Εκκλησία της Κύπρου σε διάφορους διορθόδοξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, διεκκλησιαστικά συνέδρια, ενθρονίσεις νέων Προκαθημένων άλλων Εκκλησιών κ.λπ.
Στις 5 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενθρονίσθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2006.
Αναστασιάδης: Τεράστιο το μεταρρυθμιστικό έργο του
Ο λαός της Κύπρου πενθεί την απώλεια του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εκδημία του Χρυσόστομου Β’ νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε επίσης το «τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο» του.
«Ο λαός της Κύπρου πενθεί την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β'. Τεράστιο το μεταρρυθμιστικό έργο του για την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και η δράση του για ευημερία του λαού μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Εκ μέρους της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια στον Ιερό Κλήρο, τον λαό μας και την οικογένεια του μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄. Αιωνία να είναι η μνήμη του», πρόσθεσε.