Health & Pharma
Μία αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κάθε δύο λεπτά στην Ευρώπη
Εκδηλώσεις ενημέρωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδίας
Μία αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κάθε δύο λεπτά στην Ευρώπη
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη καταγράφονται περίπου 275 χιλιάδες αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου, δηλαδή μία ανακοπή κάθε δύο λεπτά, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Πρόσθεσε ότι περίπου το 50% αυτών των περιπτώσεων συμβαίνουν στην παρουσία ενός ή και περισσοτέρων ατόμων, ενώ η έγκαιρη έναρξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), τριπλασιάζει το ποσοστό επιβίωσης αυτών των ατόμων.
Σε ομιλία του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδίας, ο Υπουργός Υγείας είπε πως η αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και κάθε σύστημα υγείας ανά το παγκόσμιο, για να προσθέσει πως το έργο του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των καρδιακών ανακοπών είναι πολυδιάστατο και η υλοποίηση του στηρίζεται στις στενές συνεργασίες που διατηρεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, το Υπουργείο του διαχρονικά ενεργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε «να διαφυλάσσεται η ανθρώπινη ζωή και να προάγεται η Υγεία ως υπέρτατο αγαθό».

Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης 
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, αλλά και τη δυνατότητα επανεκκίνησης της καρδιάς με τη χρήση απινιδωτή, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι από τις 10 μέχρι 16 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων, με την υλοποίηση της δράσης να έχουν αναλάβει οι Υπηρεσίες Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιούνται ενημερώσεις των πολιτών για την καρδιακή ανακοπή, εκπαιδεύσεις στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς και επιδείξεις στη χρήση του Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).
«Με το σύνθημα ‘Μπορείς κι εσύ’ στόχος μας είναι όλοι οι πολίτες να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου. Δεν χρειάζεται πολύπλοκος εξοπλισμός ή δύσκολες τεχνικές. Γι’ αυτό είναι καθήκον όλων μας, αφιερώνοντας μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο μας, να εξοπλιστούμε με γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μην αφήσουμε να χαθεί πρόωρα ούτε μια ζωή», ανέφερε.
Εξάλλου, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, το Υπουργείο Υγείας θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών Kids Save Lives, για τη δωρεάν χρήση του application iSAVElives, που θα υποβοηθήσει στην ανάπτυξη του Δικτύου Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs) και Πρώτων Ανταποκρινόμενων της Κοινότητας, με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή συμβάντων, μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

  • αιφνίδια καρδιακή ανακοπή
  • Ευρώπη
  • στοιχεία
  • Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδίας
  • εκδηλώσεις