Τη σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους του ΟΚΥπΥ ο Κύπρος Σταυρίδης και εκ μέρους του ΟΤΕ ο Λυκούργος Αντωνόπουλος.
Το εκτιμώμενο κόστος του φτάνει τα 46 εκ. ευρώ, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα έργα πληροφορικής που θα υλοποιηθούν στην Κύπρο.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης του έργου, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι «αυτό υλοποιείται σε μια εποχή όπου η μετάβαση στην ψηφιακή πραγματικότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, αλλά και αναγκαιότητα για την ανάπτυξη, την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας».
Ο νευραλγικός τομέας της υγείας, πρόσθεσε, αποτελεί καίριο πυλώνα αξιοπιστίας και ευημερίας ενός σύγχρονου κράτους, που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας που είναι το ανθρωποκεντρικό στοιχείο μιας κοινωνίας.
Το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα, δήλωσε ο κ. Κόκκινος, αποτελεί βασική παράμετρο του έργου, που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον νευραλγικό αυτό τομέα, και η οποία αγγίζει – μεταξύ άλλων – πτυχές όπως είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή, αλλά και η ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.
«Η εφαρμογή του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας (ΟΠΣΥ), με επιστέγασμα την επιτυχή λειτουργία του ΓεΣΥ, θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και κατ’ επέκταση την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού».
Παράλληλα, ανέφερε, αναμένεται να συμβάλλει καταλυτικά στην βελτιστοποίηση της οργάνωσης και λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, προσφέροντας αυξημένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα και εξοικονόμηση πολύτιμων ανθρώπων πόρων.
«Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας έχει ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης με ορατά, ουσιαστικά και ευεργετικά αποτελέσματα που αγγίζουν τον κάθε πολίτη».
Ο κ. Κοκκινος τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα τρία βασικά μεταρρυθμιστικά έργα, στα οποία η πολιτεία και το Υφυπουργείο του και ο ίδιος προσωπικά έχουν βάλει πάρα πολύ πείσμα για να υλοποιηθούν.
Πρόκειται για την μεταρρύθμιση στο χώρο της δικαιοσύνης με το i-justice, e–justice, η πλατφόρμα school management στον τομέα της παιδείας και το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας.
«Η δικαιοσύνη, η παιδεία και η υγεία είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και γι’ αυτό το λόγο τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά, όσο και η πολιτεία θα παρακολουθούμε, θα στηρίζουμε και θα βοηθούμε όπου μπορούμε στην υλοποίηση αυτού του έργου», κατέληξε.
Σημαντική ημέρα, ορόσημο για τον Οργανισμό και την δημόσια υγεία, χαρακτήρισε την σημερινή ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης.
Μιλώντας στην τελετή στο Προεδρικό, ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι «με την υπογραφή του έργου θα αντικατασταθεί ένα πεπαλαιωμένο σύστημα που λειτουργεί σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια».
Με την υλοποίηση του έργου, συνέχισε, ο Οργανισμός θα μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο ευέλικτα και αποδοτικά, όπως επιβάλλεται να λειτουργήσει ένας σύγχρονος οργανισμός.
Επιπρόσθετα, ανέφερε, αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην βελτίωση της εξυπηρέτησης του ασθενή που επισκέπτεται τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Πρόκειται, είπε, για το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη τόσο στον Οργανισμό, όσο και στην κοινωνία.
Τα δεδομένα που συλλέγοντας μέσω του συστήματος, συνέχισε, αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, στην πρόληψη και θεραπεία, καθώς και να δημιουργήσουν μηχανισμούς σύγκρισης και αξιολόγησης των δεδομένων της υγείας με τρίτες χώρες.
Το νέο, απαιτητικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας επιβάλλει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΚΥπΥ παράλληλα με την συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, δήλωσε ο κ. Παναγίδης.
Το ΔΣ και η Διεύθυνση του ΟΚΥΠΥ, είπε, παραμένουν προσηλωμένοι στους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί από την ίδρυσή του, δηλαδή την μετατροπή του Οργανισμού σε σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανισμό, την οικονομική του αυτονόμηση, την αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων και υπηρεσιών του, παραμένοντας η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Η σημερινή υπογραφή για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε.
Η εφαρμογή του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας, συνέχισε, αποτελούσε δέσμευση του κράτους για την αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή.
Το σύστημα, ανέφερε, σχεδιάστηκε με προδιαγραφές του ΠΟΥ και ειδικών από όλους τους τομείς ούτως ώστε να συμβάλλει σημαντικά στην αποστολή του Οργανισμού για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Πωλήσεων του Ομίλου ΟΤΕ, Λυκούργος Αντωνόπουλος, δήλωσε ότι η ψηφιοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας της Κύπρου είναι ένα έργο σταθμός για τη χώρα, τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα κέντρα υγείας.
«Πρόκειται για ένα έργο πολύπλοκο, δύσκολο, απαιτητικό, με πολλές προκλήσεις και πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα».
Ο Όμιλος ΟΤΕ, πρόσθεσε, είναι μια κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας και έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να το φέρει εις πέρας με το καλύτερο αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ