Πτωτική πορεία ακολούθησαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον Αύγουστο, με τα φυτικά έλαια να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση, ακόμα και κάτω από το επίπεδο του Αυγούστου του 2021.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που καταγράφει τη μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός καλαθιού βασικών ειδών διατροφής, μειώνεται συνεχώς από το ιστορικό υψηλό στο οποίο είχε αγγίξει τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αναλυτικά, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων διαμορφώθηκε στις 138 μονάδες τον Αύγουστο, μειωμένος κατά 1,9% από τον Ιούλιο. Ωστόσο, παρά την πέμπτη διαδοχική μηνιαία υποχώρησή του, ο δείκτης παρέμεινε κατά 7,9% υψηλότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι δείκτες των επιμέρους προϊόντων σημείωσαν πτώση από 1,4% έως 3,3%.
Σιτηρά
Ο δείκτης τιμών σιτηρών κινήθηκε στις 145,2 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση κατά 1,4% σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 11,4% μεγαλύτερος από την τιμή του Αυγούστου 2021. Ειδικότερα, οι διεθνείς τιμές του σιταριού μειώθηκαν κατά 5,1%, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, λόγω των βελτιωμένων προοπτικών παραγωγής, ειδικά στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία, και την υψηλότερη εποχική διαθεσιμότητα, καθώς οι συγκομιδές συνεχίστηκαν στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ επανεκκίνησαν και οι εξαγωγές από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μετά από πέντε και πλέον μήνες διακοπής. Αντίθετα, οριακή αύξηση 0,2% κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές των χονδροειδών σιτηρών και 12,4% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Ελαφρώς ενισχυμένες ήταν και οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού, οι οποίες επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλότερες προοπτικές παραγωγής στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ λόγω της ξηρασίας. Στον αντίποδα, οι τιμές του κριθαριού μειώθηκαν κατά 3,8%, ενώ ο δείκτης τιμών του ρυζιού παρέμεινε σταθερός.
Φυτικά έλαια
Την ίδια ώρα, ο δείκτης του FAO για τα φυτικά έλαια μειώθηκε κατά 3,3% τον Αύγουστο, «φθάνοντας σε ένα ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο εκείνου του Αυγούστου του 2021». Σε ό,τι αφορά στο ηλιέλαιο, το οποίο παράγει σε μεγάλες ποσότητες η Ουκρανία, οι τιμές του μειώθηκαν λόγω της παρατεταμένης υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών που συνέπεσε με τη σταδιακή επανέναρξη των εξαγωγών από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Στην ίδια τροχιά, και οι τιμές του φοινικέλαιου και του κραμβέλαιου υποχώρησαν και μόνο εκείνη του σογιέλαιου αυξήθηκε οριακά, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών στην παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζει ο οργανισμός.
Γαλακτοκομικά
Σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά, ο δείκτης τιμών του FAO διαμορφώθηκε στις 143,5 μονάδες τον Αύγουστο, μειωμένος κατά 2% συγκριτικά με τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 23,5% πάνω από την αξία που είχε πριν από ένα χρόνο. Τον Αύγουστο, οι διεθνείς τιμές για το βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος μειώθηκαν, κυρίως λόγω της ασθενέστερης ζήτησης για άμεση προμήθεια από τους περισσότερους κορυφαίους εισαγωγείς, καθώς τα αποθέματα παρέμειναν επαρκή για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους. Οι προσδοκίες της αγοράς για αυξημένες προμήθειες από τη Νέα Ζηλανδία τη νέα παραγωγική περίοδο επηρέασαν επίσης τις διεθνείς τιμές, παρά την πτώση της παραγωγής γάλακτος σε αρκετές βασικές περιοχές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αντίθετα, οι τιμές του τυριού αυξήθηκαν για 10ο συνεχόμενο μήνα, αντανακλώντας τη σταθερή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών και τις ισχυρές εσωτερικές πωλήσεις, ειδικά σε ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς.
Κρέας
Τέλος, οι παγκόσμιες τιμές κρέατος υποχώρησαν κατά 1,5% από τον Ιούλιο, σημειώνοντας επίσης τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση από το υψηλό όλων των εποχών που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022, αλλά παρέμεινε κατά 8,2% υψηλότερος από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο. Περαιτέρω, τον Αύγουστο οι διεθνείς τιμές για το κρέας πουλερικών μειώθηκαν, λόγω των χαμηλότερων αγορών εισαγωγών από κορυφαίους εισαγωγείς και της οριακά αυξημένης παγκόσμιας διαθεσιμότητας εξαγωγών. Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές βοείου κρέατος μειώθηκαν λόγω της χαμηλής εγχώριας ζήτησης σε ορισμένες κορυφαίες εξαγωγικές χώρες. Αντίθετα, οι τιμές για το χοιρινό κρέας αυξήθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης χαμηλής προσφοράς χοίρων, ενώ οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος ανέκαμψαν μερικώς, λόγω της αυξημένης ζήτησης εισαγωγών από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αντισταθμίζοντας τις χαμηλότερες αγορές από την Κίνα.