Retail
Σε κρίση και τα πολυτελή είδη: Οι δασμοί Τραμπ υπονομεύουν την παγκόσμια ζήτηση
Σε κρίση και τα πολυτελή είδη: Οι δασμοί Τραμπ υπονομεύουν την παγκόσμια ζήτηση

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη στην παγκόσμια αγορά πολυτελών ειδών που στηρίζονταν σε ενίσχυση της ζήτησης από τις ΗΠΑ καταρρίπτονται, καθώς οι νέοι δασμοί δημιουργούν παρατεταμένη αβεβαιότητα στον κλάδο.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας συνεχίζεται με σφοδρότητα, με τις δύο πλευρές να αυξάνουν αμοιβαία τους εισαγωγικούς δασμούς, απειλώντας την αγοραστική εμπιστοσύνη στις δύο μεγαλύτερες αγορές για πολυτελή αγαθά παγκοσμίως.

Ως αποτέλεσμα, οικονομικοί αναλυτές αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, με την Bernstein να εκτιμά τώρα ότι ο κλάδος θα δει πτώση εσόδων κατά 2% το 2025, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5% αύξηση, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας και της πιθανότητας ύφεσης.

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει την Κίνα, μια από τις βασικές αγορές για την πολυτέλεια. Σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικών στελεχών στους Financial Times, οποιαδήποτε ανάκαμψη μεταφέρεται πλέον για το 2026, καθώς το κλίμα επιδεινώνεται.

Παρότι υπήρξε κάποια ένδειξη προσωρινής εξαίρεσης τεχνολογικών προϊόντων από τους δασμούς, ανακοινώσεις της Κυριακής δείχνουν ότι ηλεκτρονικά είδη θα υπάγονται τελικά σε νέα κατηγορία δασμών, εντείνοντας τη σύγχυση.

Αν και υπάρχει περιθώριο αλλαγής πορείας, η ζημιά έχει ήδη προκληθεί. Ο Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής της LVMH, αν και είχε στηρίξει τον Τραμπ, βλέπει σήμερα την αγορά να πιέζεται. Η Barclays προβλέπει πτώση 1% στις πωλήσεις μόδας και δερμάτινων ειδών για το πρώτο τρίμηνο.

Ο αναλυτής Λούκα Σόλκα της Bernstein, ακόμα και μετά την ανακοίνωση παύσης 90 ημερών σε δασμούς για χώρες που διαπραγματεύονται, επιμένει πως η ζημιά είναι ουσιαστική και θα συνεχίσει να επηρεάζει το κλίμα.

Η εμπιστοσύνη καταρρέει και, όπως δήλωσε, η αβεβαιότητα λειτουργεί ως υπόβαθρο για επικείμενη ύφεση. Η ισχυρή ανάπτυξη της πολυτέλειας κατά την πανδημία έχει πλέον μετατραπεί σε ύφεση, καθώς η μεσαία τάξη περιορίζει τις δαπάνες και η κινεζική οικονομία δυσκολεύεται.

Ο εμπορικός πόλεμος οδηγεί σε δασμούς 145% από τις ΗΠΑ και 125% από την Κίνα, πλήττοντας έμμεσα και τις γαλλικές, ιταλικές και ελβετικές εξαγωγές, όπου παράγονται τα περισσότερα είδη πολυτελείας.

Η αβεβαιότητα και οι εναλλαγές στη φορολογία καταστρέφουν την προβλεψιμότητα. Ένα στέλεχος επισημαίνει ότι έχει αλλάξει τους δασμολογικούς συντελεστές τρεις φορές μέσα σε μια εβδομάδα.

Παρότι ισχυρά brands έχουν περιθώριο αύξησης τιμών, ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι αυτός που διαβρώνει τη ζήτηση. Όπως λέει ο Μπρούνο Παβλόφσκι της Chanel, η πορεία του χρηματιστηρίου προδικάζει την κίνηση στις μπουτίκ.

Η HSBC προβλέπει τώρα στασιμότητα στον κλάδο το 2025, σε αντίθεση με προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση 5%. Η αναμενόμενη ανάκαμψη στην Κίνα δεν φαίνεται πιθανή, ενώ μόνη φωτεινή εξαίρεση είναι η Hermès, που αναμένεται να σημειώσει αύξηση 8% στις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου.

Αντίθετα, η Gucci, η ναυαρχίδα της Kering, παρουσιάζει προβλήματα. Η Barclays εκτιμά μείωση 25% στις πωλήσεις για το ίδιο διάστημα, ενώ η Bernstein δηλώνει πως η Kering δύσκολα θα επιτύχει τους στόχους της για έσοδα και κέρδη το 2025.

Πηγή: newmoney.gr