Η επιστημονική της ονομασία είναι Chenopodium quinoa, αλλά είναι ευρέως γνωστή ως κινόα. Πρόκειται για τους σπόρους του ομώνυμου φυτού, το οποίο ο αρχαίος πολιτισμός των Ίνκας την είχε χαρακτηρίσει ως την "Μητέρα όλων των Τροφών".
Ισπανοί ειδικοί δοκίμασαν τα αποτελέσματα της εν λόγω «υπερτροφής» σε άτομα που είχαν προδιαβήτη, προκειμένου να διαπιστώσουν τα οφέλη της και σε αυτόν τον τομέα. Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι ακόμη στα επίπεδα που πρέπει να διαγνωστούν επίσημα ως διαβήτης τύπου 2.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients και πραγματοποιήθηκε από ειδικούς στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας στη Βαρκελώνη, παρακολούθησε 9 προδιαβητικούς άνω των 65 ετών για 8 εβδομάδες για να δει πώς η αλλαγή της διατροφής τους για να συμπεριλάβουν κινόα, η οποία είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σίδηρο, επηρέασε την κατάστασή τους. Στους εθελοντές δόθηκαν γεύματα τρεις φορές την ημέρα, εναλλακτικά, με πατάτες, ή με ρύζι είτε με κινόα. Ταυτόχρονα, τους δόθηκαν φαγητά φτιαγμένα με αλεύρι κινόα, όπως ζυμαρικά, κέικ, ψωμί και κράκερ. Όταν οι ειδικοί συνέκριναν τα πρότυπα του σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι, όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν κινόα, η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα τους ήταν χαμηλότερη από τη συνήθη δίαιτά τους. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail.
Αιτία για αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν οι πολυφαινόλες της κινόα, καθώς περιορίζουν στη την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το μικροθρεπτικό αυτό συστατικό, που βρίσκεται επίσης στα περισσότερα λαχανικά, φρούτα και τσάι, βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων. Μειώνει επίσης την απορρόφηση γλυκόζης στο έντερο και διεγείρει το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη, αναστρέφοντας την επίδραση του διαβήτη τύπου 2.