Όλες οι εισαγωγές τροφίμων πρέπει να συμμορφώνονται με τις αυστηρές υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την αξιολόγηση της δράσης της ΕΕ για την ενίσχυση και την προώθηση των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων των εισαγόμενων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Προσδιορίζει τομείς όπου απαιτείται περαιτέρω δράση. Η
έκθεση αποτελεί μέρος της
στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για την προώθηση βιώσιμων συστημάτων τροφίμων και παρουσιάζει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για την προώθηση των προτύπων βιωσιμότητας στις εισαγωγές. Η έκθεση εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Η ΕΕ διαθέτει ήδη ένα ισχυρό υγειονομικό και φυτοϋγειονομικό σύστημα που εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας. Όλες οι εισαγωγές τροφίμων πρέπει να συμμορφώνονται με τις αυστηρές υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της ΕΕ. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στα εισαγόμενα προϊόντα μπορούν να εφαρμόζονται και άλλα υγειονομικά και περιβαλλοντικά πρότυπα (συμπεριλαμβανομένων των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων), τα οποία σχετίζονται με τη διαδικασία και τις μεθόδους παραγωγής. Για την εφαρμογή αυτών των πρόσθετων προτύπων, θα απαιτηθεί προσεκτική κατά περίπτωση αξιολόγηση προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του ΠΟΕ. Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν τα πορίσματα της έκθεσης. Οι Επίτροποι Στέλλα
Κυριακίδου και Γιάνους
Βοϊτσεχόφσκι θα υποβάλουν την έκθεση προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουνίου.
Δημόσια διαβούλευση για την στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»
Στο μεταξύ δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρωτοβουλία της για τη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων ξεκινά η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής «
Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Με αυτή την πρωτοβουλία-πλαίσιο, η Επιτροπή φιλοδοξεί να καταστήσει τα συστήματα τροφίμων μας πιο βιώσιμα και ανθεκτικά, ώστε να παρέχουν τρόφιμα υγιεινά και φιλικά προς το
περιβάλλον. Το πλαίσιο για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων θα συμβάλει επίσης, στην καθιέρωση κατάλληλης επισήμανσης των τροφίμων, η οποία θα βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν βιώσιμες επιλογές.
Όλοι όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, από τους αγρότες και τη βιομηχανία τροφίμων έως τους λιανεμπόρους και τους καταναλωτές, μπορούν να συμβάλουν στη μετάβαση αυτή.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό στη δημόσια διαβούλευση να λάβει μέρος ένα ευρύ φάσμα πολιτών και ενδιαφερόμενων μερών από την ΕΕ και από τρίτες χώρες, που θα την τροφοδοτήσουν με τις απόψεις που θα καταθέσουν. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των πιθανών συνεπειών της για την επισιτιστική μας ασφάλεια.
«Η μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων, τα οποία σχεδιάζουμε με τη στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων τάσεων όσον αφορά το κλίμα, την απώλεια βιοποικιλότητας και την ανθυγιεινή διατροφή. Είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική μας ασφάλεια. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα είναι απαραίτητο για τη στήριξη και την επιτάχυνση αυτού του μετασχηματισμού. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τον επείγοντα χαρακτήρα της μετάβασης στη βιωσιμότητα και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επικείμενη πρωτοβουλία μας είναι όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη και αποτελεσματική και προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία σε όλους τους παράγοντες του συστήματος τροφίμων ώστε να ενεργούν με βιώσιμο τρόπο. Καλώ, λοιπόν, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαβούλευση, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε το έργο μας στις γνώσεις και την εμπειρία τους. Απευθύνω επίσης ένθερμη πρόσκληση στους πολίτες μας να συνεισφέρουν, διότι ως καταναλωτές είναι ζωτικής σημασίας να έχουν λόγο για τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων που καταναλώνουν», δήλωσε η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου 2022, και αναμένεται να συγκεντρώσει απόψεις και στοιχεία σχετικά με βασικά ζητήματα, κυρίως σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων.