Retail
Επεκτείνεται η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»
Επεκτείνεται η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Πώς θα επιτευχθεί ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων

Δημόσια διαβούλευση για τη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων άρχισε η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Με αυτή την πρωτοβουλία - πλαίσιο, η Επιτροπή φιλοδοξεί να καταστήσει τα συστήματα τροφίμων πιο βιώσιμα και ανθεκτικά, ώστε να παρέχουν τρόφιμα υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον. Το πλαίσιο για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων θα συμβάλει, επίσης, στην καθιέρωση κατάλληλης επισήμανσης των τροφίμων, η οποία θα βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν βιώσιμες επιλογές. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, από τους γεωργούς και τη βιομηχανία τροφίμων έως τους λιανεμπόρους και τους καταναλωτές, μπορούν να συμβάλουν στη μετάβαση αυτή. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό στη δημόσια διαβούλευση να λάβει μέρος ένα ευρύ φάσμα πολιτών και ενδιαφερόμενων μερών από την Ε.Ε. και από τρίτες χώρες, που θα την τροφοδοτήσουν με τις απόψεις που θα καταθέσουν. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των πιθανών συνεπειών της για την επισιτιστική ασφάλεια. Η διαβούλευση θα διαρκέσει 12 εβδομάδες, έως τις 21 Ιουλίου 2022 και αναμένεται να συγκεντρώσει απόψεις και στοιχεία σχετικά με βασικά ζητήματα, κυρίως σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων. Το ερωτηματολόγιο της διαβούλευσης είναι διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. Προγραμματίζονται, επίσης, και άλλες δραστηριότητες διαβούλευσης, όπως έρευνες και εργαστήρια εμπειρογνωμόνων, διαβούλευση με ομάδες εμπειρογνωμόνων των ενδιαφερόμενων μερών και των κρατών μελών, καθώς και στοχευμένες διαβουλεύσεις με άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Οι στόχοι της ευρωπαϊκής στρατηγικής Όπως έχει ανακοινωθεί , η Ε.Ε. επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα στην Ευρώπη ώστε: -να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συστημάτων τροφίμων, -να ενισχύσει την ανθεκτικότητα απέναντι σε κρίσεις, -να συνεχίσει να εξασφαλίζει υγιεινά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα και για τις μελλοντικές γενιές. Τον Μάιο του 2020, η Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Συμβάλλοντας στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, η στρατηγική έχει ως σκοπό να στρέψει το σημερινό σύστημα τροφίμων της Ε.Ε. προς ένα βιώσιμο πρότυπο. Υπενθυμίζοντας ότι η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελούν προτεραιότητα, οι κύριοι στόχοι της στρατηγικής είναι: -η εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων εντός των ορίων του πλανήτη, -η μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και των πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών. «Το νομοθετικό πλαίσιο θα είναι απαραίτητο για τη στήριξη και την επιτάχυνση αυτού του μετασχηματισμού. Καλώ, λοιπόν, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαβούλευση, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε το έργο μας στις γνώσεις και την εμπειρία τους. Απευθύνω, επίσης, ένθερμη πρόσκληση στους πολίτες μας να συνεισφέρουν, διότι ως καταναλωτές είναι ζωτικής σημασίας να έχουν λόγο για τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων που καταναλώνουν», σημείωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
  • TOP STORY
  • Δημόσια
  • Στέλλα Κυριακίδου
  • τροφίμων
  • διαβούλευση
  • στρατηγικοί
  • «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»
  • Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων
  • Κομισόν
  • διαμόρφωση
  • βιώσιμου
  • συστήματος